ŠTA ČEKA TURSKU VOJSKU U SIRIJI: Posle uništenja 50 tenkova, Kremlj poslao jasnu poruku Erdoganu! (VIDEO)
Foto: Screenshot, EPA/Maxim Shemetov

direktno

ŠTA ČEKA TURSKU VOJSKU U SIRIJI: Posle uništenja 50 tenkova, Kremlj poslao jasnu poruku Erdoganu! (VIDEO)

Planeta -

Moguća turska vojna operacija u Siriji biće najgori slučaj, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Da sada ne razmatramo najgore slučajeve", bio je odgovor Peskova na pitanje kako će Rusija reagovati na moguću tursku vojnu operaciju u Siriji.

Prema njegovim rečima, ako govorimo o operaciji protiv terorističkih grupa u Idlibu, onda će "to biti akcije u skladu sa sporazumima iz Sočija", pošto je neutralisanje terorističkih grupa "odgovornost turske strane", prenijela je RIA Novosti.

"Ako govorimo o operacijama protiv legitimnih vlasti Sirijske Arapske Republike i njenih oružanih snaga, onda je to najgori slučaj", dodao je Peskov.

Predstavnik Kremlja naglasio je da se u budućnosti planira koristiti radni kontakt s turskom stranom, "kako se ne bi omogućilo da se situacija u Idlibu dalje razvija na putu dalje eskalacije".

„Bili smo zadovoljni sporazumima postignutim pre više od godinu dana u Sočiju i to je obostrano zadovoljstvo. Apsolutno smo prestali da budemo zadovoljni nakon što su sa teritorije Idliba počele ofanzive militanata i terorističkih grupa na sirijske oružane snage i objekte ruske vojske. Tu je završilo naše zadovoljstvo “, dodao je Peskov.

Prema Peskovu, ne postoji planirani telefonski razgovor između Putina i Erdogana, ali "predsednici su u bliskom kontaktu, pa ako je potrebno, razgovor se može dogovoriti bukvalno u roku od nekoliko sati".

Ranije je turski predsednik Redžep Taijip Erdogan rekao da Turska nije zadovoljna rezultatima pregovora s Rusijom o Siriji i da je nova vojna operacija Turske u regiji samo pitanje vremena.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su tokom rusko-turskih konsultacija o Siriji u Moskvi predstavnici dve zemlje potvrdili svoju posvećenost postojećim sporazumima o prekidu vatre u Siriji, pozivajući se na sve sporazume koje su Erdogan i Putin potpisali u Sočiju.

Podsetimo, situacija u Idlibu u poslednje vrijeme je eskalirala, jer su turske i sirijske snage nekoliko puta ulazile u sukob i razmjenjivale napade. Turska poziva Siriju da prekine operaciju u Idlibu protiv militanata, na šta je Assad odgovorio da oni nisu zainteresovani za pretnje koje dolaze sa severa.

Podsećamo mediji su pre par dana objavili da su ruski avioni uništili turski konvoj u Siriji.

Kurir.rs/Logicno.com Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track