Najnovije vesti

ERDOGAN UDARIO NISKO PO MOSKVI: Ako turske snage nastave da gube u Siriji, prenećemo rat na RUSKO TLO! (VIDEO)
Foto: EPA/Yuri Kadobnov Pool, Reuter/Stoyan Nenov

analiza

ERDOGAN UDARIO NISKO PO MOSKVI: Ako turske snage nastave da gube u Siriji, prenećemo rat na RUSKO TLO! (VIDEO)

Planeta

Pogoršanje situacije u sirijskom Idlibu, gde vladine trupe, u doslovnom smislu te reči, „ruše“ otpor proturskih militanata, može se odraziti na situaciju na Kavkazu.

Analitičar Vjačeslav Mihailov upozorava da će Turska, poražena na severu Sirije, kao argument u vojno-političkim pregovorima sa Rusijom pokrenuti rat na Kavkazu, gde se Jermenija i Azerbejdžan dugo pripremaju za nova, velika neprijateljstva.

Prema analitičaru, Erdoganov interes leži u očuvanju tampon zone između Turske i Sirije u obliku “sirijske naoružane opozicije”, koju sirijska arapska vojska sada uništava.

S obzirom na činjenicu da je američki predsednik Donald Tramp tokom razgovora sa Erdoganom rekao da Rusija ne bi trebalo da podrži akcije vladinih snaga SAR-a i njihovog vođe Bašara Asada u Idlibu, scenario Vjačeslava Mihailova deluje kao vrlo verovatan.

Uz podršku SAD-a, neuključenih direktno u sukob, Turska može prvo da gurne Azerbejdžan u direktan konflikt, a zatim da mu pruži sve vrste podrške za održavanje sukoba u „uzavreloj“ državi i na taj način pokuša da natera Rusiju na ustupke.

Kurir.rs/eadaily.com

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...