Najnovije vesti

JEDNA STVAR O KOJOJ SE U AMERICI UOPŠTE NE PRIČA: Državni dug im je astronomski, a za sve je kriv Tramp!
Foto: AP/Patrick Semansky

gigantski dugovi

JEDNA STVAR O KOJOJ SE U AMERICI UOPŠTE NE PRIČA: Državni dug im je astronomski, a za sve je kriv Tramp!

Planeta

Ni američki predsednik Donald Tramp ni njegovi demokratski izazivači ne troše mnogo reči o gigantskom državnom dugu SAD koji je prevalio 20 biliona dolara.

Poneko ga i pomene, ali bez računice kako da se on smanji.

Donald Tramp se obilato hvali svoji predsedničkim sposobnostima. Još pre stupanja na dužnost najavljivao je da će potpuno ukloniti američke dugove, ako postane predsednik. Za osam godina je nameravao da "eliminiše" nezamislivo brdo dugova od 19 biliona dolara.

Ali, njegov bilans nakon gotovo četiri godine u Beloj kući je mršav: retko je neki predsednik trošio tako puno novca kao Donald Tramp.

foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

Umesto smanjenja dugova, oni se stalno povećavaju. To pokazuju najnoviji podaci američke kongresne ustanove CBO. Otkako je Tramp na vlasti, obaveze SAD su povećane za 2,5 biliona dolara. Raste i deficit u državnim blagajnama. Samo u prva četiri meseca nove fiskalne godine deficit je za 25 odsto veći nego prošle godine, kaže američko ministarstvo finansija.

Zatrovani poklon

Za to je krivo pre svega Trampovo snažno smanjivanje poreza. Svoj paket je 2017. predstavio kao "Božićni poklon srednjem sloju". Ali, upravo to mu se sad vraća kao bumerang.

foto: Profimedia

U govoru o stanju nacije početkom februara predsednik ni reč nije utrošio na zabrinjavajuće visoke dugove. Ni u nacrtu novog budžeta nema govora o štednji. Istina, Tramp želi da smanji državne izdatke u narednih deset godina za 4,4 biliona dolara. Ali istovremeno bi trebalo da porastu izdaci za vojsku, svemirske letove i izgradnju zida prema Meksiku.

I kandidati demokrata koji bi u novembru hteli da izađu na crtu Trampu na predsedničke izbore suzdržani su kad se radi o problemu velikih dugova SAD.

Još u prvom televizijskom sučeljavanju prošle godine ni jedan od 17 demokratskih kandidata nije se usudio da progovori o velikom zaduženju.

Ni demokrate nemaju nepresušni izvor novca

"Prosečan Amerikanac se vrlo malo zanima za dugove SAD", kaže Vilijam Hogland iz vašingtonskog trusta mozgova Bipartisan Policy Center. Ekonomski rast poslednjih godina doveo je građane u povoljan položaj jer, s obzirom na niske kamate i rekordnu zaposlenost, jedva da osećaju nešto od tereta državnog zaduženja.

foto: EPA/ETIENNE LAURENT

"Zašto bi demokrate spominjale tako osetljivu temu i rizikovale svoju glavu", pita se Hogland koji je tri decenije savetovao Senat o budžetu.

Šta više od državnog budžeta zanima Amerikance pokazalo je prošle godine veliko istraživanje centra Pju. Za 70 odsto ispitanika je najvažnija tema ekonomska snaga SAD. Slede teme kao što su obrazovanje, troškovi zdravstvenog sistema i borba protiv terorizma. Na dnu su klimatske promene i vojska. Deficit državnog budžeta tek manje od polovine ljudi smatra jednim od prioriteta.

foto: EPA/Katherine Taylor

Demokratska levica privlači birače obećanjem zdravstvenog osiguranja za sve. Ipak, kandidati kao što su Berni Sanders i Elizabet Voren nemaju razrađene ideje kako to da finansiraju. Računa se da bi takvo osiguranje u idućih deset godina stajalo oko 34 biliona dolara, prognozira Institut Urban.

Ipak, šest od preostalih jedanaest demokratskih kandidata smatra svojim zadatkom stabilizaciju ili čak smanjenje dugova u prvom mandatu, piše Vašington Post. Međutim, prema analizi tog lista, niko ne kaže kako bi to trebalo smanjiti dugove.

Kurir.rs/Dojče vele

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...