PREMINUO HOSNI MUBARAK: Bivši predsednik Egipta umro je u 91. godini nakon duže bolesti
Foto: Profimedia

odlazak egipatskog lidera

PREMINUO HOSNI MUBARAK: Bivši predsednik Egipta umro je u 91. godini nakon duže bolesti

Planeta -

Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak umro je u 91 godini nakon duže bolesti, javljaju egipatski mediji. BBC javlja da je Mubarak umro u bolnici u Kairu.

Mubarak je bio predsednik Egipta izmešu 1981. i 2011. godine, ali je podneo ostavku kao rezultat protesta Arapskog proleća, koji su izbili u toj zemlji 2011. godine.

Preminuo je nakon duže bolesti u 91. godini. Njegov advokat je pre toga izjavio da je Mubarak bio na odeljenju hitne pomoći bolnice, ali da je i dalje u dobrom zdravstvenom stanju.

Mubaraku je dijagnostikovan rak želuca 2011. godine, ubrzo nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika.

Njegovo zdravlje se dodatno pogoršalo kada je kasnije, kako se izveštava, pretrpeo srčani udar nakon što je osuđen za navodno naručivanje ubistava demonstranata. Svih optužbi je oslobođen 2017. godine.

AP navodi da je tokom svoje vladavine bio nepokolebljiv saveznik SAD, borac protiv islamskih militanata i čuvar mira između Egipta i Izraela.

Ali to nisu mislili mladi Egipćani, desetine hiljada njih, koji su 2011. godine proveli 18 dana na protestima na centralnom Tahrir trgu u Kairu i na drugim mestima.

Kurir.rs/sputniknews.com/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track