KRIZA NA VIDIKU! TURSKA PUSTILA MIGRANTE, VEĆ KRENULI KA EVROPI: Grci i Bugari HITNO pojačavaju patrole na granicama!
Foto: Profimedia

problemi sa migrantima

KRIZA NA VIDIKU! TURSKA PUSTILA MIGRANTE, VEĆ KRENULI KA EVROPI: Grci i Bugari HITNO pojačavaju patrole na granicama!

Planeta -

Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je jedan turski zvaničnik, prenosi Rojters. Zvaničnik je to rekao očekujući masovni pokret izbeglica iz sirijske pokrajine Idlib gde se nalazi milion raseljenih ljudi.

"Turska policija, obalska straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani", rekao je on za Rojters.

Nakon ove objave, grupa od oko 300 migranta krenula je iz severozapadne Turske prema grčkoj granici. Rojters prenosi navode turske agencije Demiroren da se u grupi migranata nalaze i žene i deca, te da su krenuli prema granici u turskoj provinciji Edirn oko ponoći.

Među migrantima ima Sirijaca, Iračana i Iranaca. Rojters navodi da nema nezavisnu potvrdu ko su ljudi u grupi i kuda su krenuli.

Grčka je saopštila danas da je ojačala svoje patrole na granici sa Turskom posle turske objave da više neće sprečavati odlazak migranata u Evropu. Jedan grčki politički izvor izjavio je da je broj patrola udvostručen i da je interno upućen poziv za opštu pripravnost.

"Sve je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost", dodao je taj izvor.

I Bugarska je pooštrila bezbednosne mere duž svojih granica sa Turskom nakon što je ta zemlja najavila da neće zaustavljati izbeglice iz Sirije na putu ka Evropi. Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je Bugarska pooštrila mere nakon što je grupa migranata krenula ka granici, javio je Rojters.

"Imamo podatke o formiranju velikih grupa... Uspostavljamo maksimalnu kontrolu na granicama", rekao je Borisov tokom sastanka sa vladom.

Dodao je i da se dogovara telefonski razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track