USIJALO SE U SIRIJI, ZA DAN UBIJENA 33 TURSKA VOJNIKA Rusija poručila: Nije ni trebalo da budu na mestu napada
Foto: AP/Ghaith Alsayed

zaoštravanje sukoba

USIJALO SE U SIRIJI, ZA DAN UBIJENA 33 TURSKA VOJNIKA Rusija poručila: Nije ni trebalo da budu na mestu napada

Planeta -

U vazdušnom napadu snaga sirijske vlade na turske snage na severozapadu Sirije poginula su 33 vojnika Turske, saopštile su vlasti u Ankari novi bilans. U sinoćnjem napadu poginulo je najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine.

Vlasti turske provincije Hataj, koja se graniči sa sirijskom provincijom Idlib, navele su da su u napadu ranjena 32 vojnika. Od početka februara u Idlibu su do sada poginula 54 vojnika Turske.

Ubrzo posle napada, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je apelovao da se odmah obustavi vatra i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog rizika po civile.

"Bez hitne akcije, rizik od još veće eskalacije raste iz sata u sat", rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan šestočasovni sastanak u Ankari povodom situacije na severozapadu Sirije. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu telefonom razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, dok je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin, koji ima važnu ulogu u spoljnopolitičkim odnosima, razgovarao sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom.

Napad sirijskih snaga na turske položaje usledio je pošto je delegacija Rusije provela dva dana u Ankari, u razgovorima sa zvaničnicima Turske o situaciji u Idlibu. Turska vojska, koja se juče našla na udaru snaga sirijske vlade u zoni deeskalacije Idlib, nije trebalo da bude tamo, prema ruskom Ministarstvu odbrane, prenosi ruska agencija RIA.

Prema agenciji, 27. februara ekstremisti terorističke grupe Tahrir al-Šam pokušali su da napadnu sirijsku vojsku na području Behuna. Sirijske trupe odgovorile su vatrom, koja je pogodila i turske trupe, "koje su bile u borbenim formacijama terorističkih grupa".

Štaviše, prema turskoj strani, na tom području nije bilo i nije trebalo da se nalazi nijedna jedinica turske vojske, naglasilo je Ministarstvo odbrane. Ministarstvo je, međutim, saopštilo da ruski ratni avioni nisu izveli udare na području na kojem su bile turske trupe i da je Rusija učinila sve kako bi sirijska vojska prekinula vatru kako bi omogućila da se trupe evakuišu.

"Avijacija vazduhoplovnih snaga Rusije u oblasti naselja Behun nije korišćena", dodaje ministarstvo odbrane.

Sinoć je guverner pogranične pokrajine Turske Hataj Rahmi Dogan rekao da su u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula 33 turska vojnika, a 36 ranjeno. Nakon toga Ankara je najavila početak kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijskih trupa. Omer Čelik, portparol vladajuće Partije pravde i razvoja u Turskoj, nazvao je incident "napadom" na NATO i najavio konsultacije sa savezom.

(Kurir.rs/Beta-AP/Tanjug/Foto ilustracija: AP/Ghaith Alsayed)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track