BIVŠI TURSKI ADMIRAL OTKRIVA: Amerika gura Ankaru u rat sa Rusijom! Erdogan šalje turske vojnike u smrt iz 2 razloga!
Foto: EPA/Alexei Nikolsky

SVAKO HOĆE SVOJ DEO KOLAČA U SIRIJI

BIVŠI TURSKI ADMIRAL OTKRIVA: Amerika gura Ankaru u rat sa Rusijom! Erdogan šalje turske vojnike u smrt iz 2 razloga!

Planeta -

Turska je „država od poverenja“ i glavna karta Amerikanaca za vođenje indirektnog rata protiv Rusije u Siriji. Zbog toga SAD pokušavaju da na sve načine uvuku Tursku u rat sa Rusijom, piše Bulgerian militari.

U turskim vojnim krugovima, prema pisanju medija, vlada mišljenje da Ankara nema jasno formulisanu politiku prema Damasku, a da „zone bezbednosti“ koje Erdogan pokušava da uspostavi u Siriji, predstavljaju instrument uticaja SAD na regionalnu politiku.

"Oni sada pokušavaju da primoraju i podstaknu Tursku da realizuje njihove ekspanzionističke planove, probuđujući neoosmansko shvatanje savremene politike. Nesumnjivo, sve to dovodi do eskalacije i rasta napetosti u odnosima Rusija-Turska-Iran“, rekao je Vladimir Avatkov naučni saradnik sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka.

foto: AP

S druge strane, Oleg Gušin, politikolog, smatra da niko ne može da uvuče Tursku u rat sa Rusijom, ali da Amerikanci aktivno rade na pogoršanju odnosa jer žele „poslušnu Tursku“ članicu NATO-a.

„Svi Erdoganovi postupci, kao što je kupovina S-400, ljute Amerikance, a njima to nije potrebno. Razlog za svađu zbog toga oni traže u Siriji, jer je rat u Siriji davno prestao da bude građanski i postao je međunarodni. Reč je o aktivnostima na međunarodnom planu u kojima je Turska aktivno učestvovala“, rekao je ekspert.

foto: EPA

Nekadašnji admiral turske mornarice, Tjurkek Ertjurk smatra da Ankari štetu nanosi borba protiv centralne sirijske vlade, jer na taj način ona snosi teret rata koji je Zapad započeo. Ankara ima interes da povuče svoje trupe iz Idliba, međutim unutar Turske postoje sukobi između vojnih i civilnih funkcionera u Generalštabu i Ministarstvu odbrane. Prema navodima, turski generali su nezadovoljni nekompetentnim, ali u potpunosti Erdoganu lojalnim funkcionerima, koji ne shvataju situaciju u potpunosti.

Avatkov ističe da je konflikt u Siriji i nestabilnost na Bliskom istoku odgovara samo „kolegama sa druge strane okeana“.

foto: AP/APTN

Prema njegovim rečima, za Tursku bi najkorisnije bilo da ispuni obaveze, koje je preuzela još 2018. godine: da razgraniči umerenu opoziciju od terorista, da povuče oklopna vozila sa tih teritorija i da završi kao pobednica zajedno sa Rusijom i Iranom u borbi protiv terorizma u Siriji.

„Sirija je u stvari u potpunosti oslobođena od velikih terorističkih enklava, a poslednja je ostala u idlibskoj zoni, koja se nalazi u zoni odgovornosti Turske. Ankara treba da postane odgovorna, a ne samo da govori o svojim ambicijama“, ističe ekspert.

Ertjurk ističe da Erdogan šalje turske vojnike u smrt iz dvostrukih razloga- zbog interesa SAD i kako bi povećao popularnost svoje partije.

„Popularnost vladajuće elite u Turskoj opada. Istovremeno u društvu je primetan jaz prema delovanju Turske u Idlibu i generalno u Siriji. Ako govorimo o svim prethodnim operacijama koje je sprovela Turska, one su podigli rejting vladajuće elite. Ipak podaci o eskalaciji konflikta izazivaju različite reakcije u turskom društvu, jer se mnogi zalažu za jačanje odnosa sa Moskvom i Teheranom i vraćanje konstruktivnom dijalogu sa zakonski izabranim vlastima u Siriji“, objašnjava Avatkov.

Ikbalj Djure, ekspert za Bliski istok, ističe da i da SAD trenutno imaju takve planove, Turska na to neće pristati jer se zalaže za produbljivanje odnosa sa Moskvom, ali to ne znači da će konflikt nestati.

foto: AP/Mehmet Guzel

Eksperti upozoravaju da pored toga što Amerikanci koriste Tursku za svoje interese, Ankara nastoji da iskoristi ovaj pritisak u svoju korist imajući u vidu Erdoganove buduće planove za Siriju.

„Mislim, kao i mnogi, da će Turska svoj 'sirijski put' nastaviti sa SAD, a ne sa Rusijom, ali to ne znači, da će zbog toga sutra početi rat između Rusije i Turske, nijedna iz strana nije za to zainteresovana. Rusija traži da se turske snage povuku iz Sirije, a Turska nema takvu nameru. I da bi ostala u Siriji, njoj je potrebna podrška SAD“, rekao je Djure.

Gušin ističe da zbližavanje Rusije i Turske nikome ne odgovara. Amerikancima i Evropi to nikako nije u interesu, Iran nije zadovoljan velikim prijateljstvom Rusije i Turske, jer Iranci imaju istoriju sukoba sa Turskom dugu sedam vekova. Dobri rusko-turski odnosi ne odgovaraju ni Saudijskoj Arabiji,a ni samim Sirijcima koji ne vole Turke.

foto: AP / Lefteris Pitarakis

Američka taktika za sveobuhvatno suprotstavljanje Rusiji

Deo ruskih eksperata smatra da su Amerikanci izuzetno praktični i da preko Ankare nastoje da utiču na situaciju u Siriji izbegavajući suvišne troškove na vojne operacije. Osim toga njihov cilj je oduvek bio da svrgnu Asada, uspostave kontrolu nad vlastima u Damasku i celom Sirijom.

Podržavanjem Erdogana i njegovih akcija, Amerikanci delimično ispunjavaju svoj cilj –onemogućavaju postojanje Sirije kao suverene države i uspostavljanje kontrole od strane zakonite vlasti nad čitavom teritorijom. Osim toga, preko Sirije i Turske se vodi i indirektni rat sa Rusijom, jer ona učestvujući u operacijama u Siriji troši značajne vojne i materijalne resurse pomagajući vlastima u Damasku.

foto: EPA / Syrian presidency handout

Eksperti dodaju da nikada ne treba zaboraviti „hladnoratovsku priču“ i ideju o „trci u naoružanju“ u cilju ekonomskog iscrpljivanja. Amerikanci ratu pristupaju mnogo sveobuhvatnije i sofisticiranije, oni vode rat na svim poljima, podsećaju eksperti. U tom kontekstu se nadaju i uspehu, jer „primoravanjem“ Rusije da troši svoje resurse na razne protivnike, konflikte, naoružanje, očekuje se ekonomsko slabljenje Rusije, koje može dovesti do unutrašnjeg nezadovoljstva i nestabilnosti, što će uzročno-posledično oslabiti poziciju Rusije na međunarodnoj areni.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track