PRVE ŽRTVE NA GRČKIM GRANICAMA: Sirijac upucan? Dete se utopilo kod Lezbosa, policija koristi PRAVU MUNICIJU
Foto: Twitter/Jenan Moussa

situacija izmiče kontroli

PRVE ŽRTVE NA GRČKIM GRANICAMA: Sirijac upucan? Dete se utopilo kod Lezbosa, policija koristi PRAVU MUNICIJU

Planeta -

Jedno dete se utopilo, a 47 migranata je spaseno nakon što se njihov čamac prevrnuo nedaleko od grčkog ostrva Lezbosa, saopštila je danas grčka obalska straža.

Na društvenim mrežama se pojavila i informacija da je jedan Sirijac ubijen na graničnom prelazu sa Grčkom što su kasnije potvrdila i dva turska bezbednosna izvora za Rojters. Međutim, grčki zvaničnici su naveli da je u pitanju lažna vest i turska propaganda.

Situacija sa migrantima se zahuktava, a grčka vojska je saopštila da će u oblasti duž reke Evros (reka Marica) koristiti pravu municiju.

Četvrti korpus grčke vojske je najavio vojne vežbe sa pravom municijom na svim graničnim tačkama u Kipoiju i Kastanisu, gde trenutno borave hiljade migranata.

Kako se navodi, tokom vežbe biće korišćeni pištolji, puške, mitraljezi i slično oružje.

Vojska upozorava da je svako kretanje ljudi, životinja ili vozila zabranjeno tokom trajanja vežbi.

Na društvenim mrežama se pojavio i video koji navodno pokazuje još jednu žrtvu "rata" migranata i grčke pogranične policije.

Navodno, pogranična policija upucala je jednog Sirijca. Informaciju je preneo i Rojters, ali su pojedini grčki zvaničnici rekli da je video lažiran i d ane treba nasedati na tursku propagandu.

Najmanje 1.000 migranata stiglo je do grčkih ostrva u istočnom delu Egejskog mora od nedelje ujutro.

Migranti su krenuli ka granicama Turske sa Bugarskom i Grčkom i prema grčkim ostrvima nakon što je Ankara u petak saopštila da će otvoriti granice prema Evropskoj uniji, nakon što su u Siriji u napadu vladinih snaga poginula 33 turska vojnika.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja