IMA 15 MILIJARDI DOLARA I 23 DETETA: Evo kako živi vladar Dubaija, koji obožava Đokovića i za koga ne postoji reč nemoguće VIDEO!
Foto: EPA

šeik Muhamed bin Rašid al Maktum

IMA 15 MILIJARDI DOLARA I 23 DETETA: Evo kako živi vladar Dubaija, koji obožava Đokovića i za koga ne postoji reč nemoguće VIDEO!

Planeta -

Privatni život vladara Dubaija je pod budnim okom svetske javnosti već godinama unazad. Verujemo da mnogi od vas ne znaju mnogo o tome ko je šeik Muhamed bin Rašid al Maktum.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o njemu.

Vladar Dubaija, prema nezvaničnim informacijama, ima 23 dece sa nekoliko žena i jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Vlasnik je "Godolfina", najvećeg konglomerata uzgajivačnica konja i organizatora konjskih trka, i često je viđen sa britanskom kraljicom Elizabetom kako prate nadmetanje na hipodromu Askot u Londonu, što je najznačajniji sportski događaj u Britaniji uz teniski turnir u Vimbldonu.

foto: AP

Još nekoliko detalja...

1) Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum rođen je 15. jula 1949. godine i istaknuti je član apsolutne monarhije Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju čini sedam država Arapskog zaliva.

2) Potpredsednik je, ministar odbrane i premijer UAE.

3) Glavni grad UAE je Abu Dabi, a drugi grad po značaju je Dubai, u kome je vladar upravo Al Maktum

4) Šeik Mohamed je peti najbogatiji monarh na svetu, a njegova lično bogatsvo se procenjuje na nešto više od 15 milijardi dolara!

5) Šeik Mohamed ima 10 miliona pratilaca na Tvitteru i skoro 5 miliona na Instagramu.

6) Njegove veze sa Velikom Britanijom sežu od 1966. godinu kada je, sa 17 godina, šeik Muhamed pošao u školu u Kembridžu. Kasnije je studirao u kadetskoj školi.

7) Bio je prisutan 1968. godine kada su se vladari Abu Dabija i Dubaija sastali u pustinji da bi se dogovorili da se povuku iz bivšeg britanskog protektorata u regionu. Nakon formiranja UAE 1971. godine, šeik Muhamed postao je ministar odbrane.

8) Šeik Muhamed je bio odgovoran za lansiranje kompanije "Emirates Airlines" 1985. godine.

9) Zaslužan je za ogromni ekonomski procvat Dubaija.

10) Bio je oženjen šest puta i ima 23 dece - 9 sinova i 14 kćeri.

11) Nadgledao je izgradnju najviše zgrade na svetu, Burdž Kalife u Dubaiju. Kula od 828 metara nazvana je po predsedniku UAE, Kalifa bin Zajed Al Nahjanu, jer je Abu Dabi, kada je Dubai bio u krizi, pružio ogromnu novčanu pomoć susednom emiratu.

12) Njegova registarska tablica je 01.

13) Šeik je osnivač porodičnog preduzeća "Godolphin", u kome se uzgajaju rasni trkački konji.

14) Poznat je i kao kao pesnik klasičnog arapskog jezika.

15) Jedna od njegovih ličnih jahti bila je, kada je porinuta, treća po veličini na svetu sa svojih 162 metra.

16) Na sopstvenoj veb stranici on sebe naziva "vođom, ocem, pesnikom i vitezom".

17) Vlasnik je kompanije koja se zove "Dubai World", a koja vodi razne kompanije i uključuje 50.000 zaposlenih u 100 gradova širom sveta.

18) Jednom je rekao da ne postoji reč "nemoguće".

BURAN LJUBAVNI ŽIVOT

Vladar Dubaija ima šest žena, iako neki mediji spekulišu da ih zapravo ima sedam. O njima se ne zna puno, zapravo - skoro ništa. Princeza Haja medijski je bila najeksponiranija, a imena ostalih supruga teško su dostupna. Dve šeikove žene do danas su u javnosti nepoznatih imena - zna se tek da jedna dolazi iz Nemačke, a druga iza Maroka. Njegova službena i prva supruga zove se šeika Hind Bint Maktum Bin Džuma Al Maktum, a inače je njegova rođaka u prvom kolenu. Dobili su dvenaestoro dece u braku i žive u palati u Dubaiju. Druga supruga šeika Mohameda dolazi iz Libana i zove se Delila Aloula. Venčali su se 1979. godine i dobili u braku četiri kćeri.

Potom se venčao Marokankom s kojom je dobio dva sina i dve devojčice. Decu je odgajala Hind Bint, a nagađa se da su po odrastanju deca odselila u Veliku Britaniju, gde žive na očevom posedu. Već skoro 20 godina nema nikakve vesti o Delili. Venčao se šeik 1993. godine i sa Grkinjom Zoe Grigorakos, ali brak je vrlo brzo rasturen. Dobili su ćerku. Devojčica je odrastala s majkom u Grčkoj i odgajana je kao katolkinja, ali se po odrastanju odselila u Dubai i prihvatila islam te ime promenila u arapsko. Venčao se u međuvremenu šeik i s nemačkom manekenkom nepoznatog imena, s njom je dobio sina, a brak se brzo raspao. Dečaka je odgajala šeikova službena supruga i rođaka Hind.

Nakon spomenutih avantura dolazimo do njegovog braka s princezom Hajom. U javnosti je to njegov najeksponiraniji brak, par se upoznao u Španiji, a dve godine nakon toga venčali su se 2004. godine u okruženju najbližih. U braku su dobili dvoje dece. Brak je dočekan na nož, izazvao je skandale u Dubaiju budući da je šeik već imao službenu, prvu i poštovanu suprugu. S druge strane, prozapadnjački nastrojena i obrazovana Haja sa svojim modernim životnim stilom nikako se nije uklapala u ideal žene kakvu je javnost htela. Porodica takođe nije htela da je prihvati, a stvari su se popravile tek kada je na svet donela devojčicu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track