SA 4 GODINE JE PREŽIVEO NAJVEĆU SVETSKU PANDEMIJU KOJA JE UBILA 100 MILIONA: Evo šta Španac ima da kaže o koroni (VIDEO)
Foto: Profimedia

poruka

SA 4 GODINE JE PREŽIVEO NAJVEĆU SVETSKU PANDEMIJU KOJA JE UBILA 100 MILIONA: Evo šta Španac ima da kaže o koroni (VIDEO)

Planeta -

Hoze Amael Penja imao je četiri godine kada je grip 1918. prošao kroz njegovo malo ribarsko selo na severu Španije. Više od jednog veka kasnije, Amael Penja, za koga se veruje da je jedini živi Španac koji je preživeo špansku groznicu - pandemija za koju se smatra da je najsmrtonosnija u ljudskoj istoriji - ima upozorenje za svet suočen sa Covid-19.

"Pazite", rekao je, napisao je Gardian. „Ne želim da se ista stvar ponovi. Uzela je toliko života. "

foto: Profimedia

Grip iz 1918. godine bio je poznatao kao španska groznica, jer je lokalna štampa među prvima prijavila bolest, usmrtivši između 50 i 100 miliona ljudi širom sveta. Grad Luarka, u kom živi Amael Pena, odneo je 500 života, četvrtinu stanovništva od 2000. godine. Pena je gledao kroz prozor kako se neprestane pogrebne povorke kretale ka groblju.

U jesen 1918. godine postao je jedini od svojih sedam braće i sestara koje je dobio grip. "Još uvek ne mogu da shvatim da sam ovde", rekao je Pena, koja sada ima 105 godina, za El Mundo. „Kad sam se probudio, jedva sam mogao da hodam. Morao sam da puzim po rukama i kolenima. " Dok se borio sa nemilosrdnom groznicom, lekar mu je propisao pare kuvanog eukaliptusa i morskih algi.

Poslednjih nedelja Amaeil Penja sa strepnjom je posmatrao kako se razvija nova pandemija. Španija je među najteže pogođenim zemljama u kojima je broj umrlih veći od 1.700 i nastavlja da raste.

"Tačno zna šta se događa sa koronavirusom", rekla je njegova ćerka Anunsiata za El Mundo. „Proživeo je sve to sada mu je teško. On se plaši da će se ponovo dogoditi nešto slično, iako živimo u različito vreme. "

Naučni napredak omogućio je danas izolaciju ovog virusa i testiranje antivirusnih lekova i složeno medicinsko lečenje.

Preko Atlantika svoju perspektivu ponudio je 107-godišnji Džo Njuman koji je takođe preživeo španski grip. „Postoje neki od nas koji kažu da će i ovo nestati. I hoće ", rekao je Njuman iz Sarasote, Florida, za NBC Nevs. "Ali po kojoj ceni, po kojoj ceni?"

Njuman je apelovao na ljude da se podržavaju. "Morate mi biti podrška. I ja moram biti vaša. Tako je prošla svaka kriza koju smo imali ", rekao je.

Kurir.rs/net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track