NAD ITALIJOM SE NADVIJA NOVA OPASNOST! Užasne posledice epidemije KORONA VIRUSA pretvaraju strah u ljutnju...
Foto: EPA / GIUSEPPE LAMI

mnogi izgubili posao

NAD ITALIJOM SE NADVIJA NOVA OPASNOST! Užasne posledice epidemije KORONA VIRUSA pretvaraju strah u ljutnju...

Planeta -

Italijani se bore sa užasnim posledicama epidemije virusa korona, a nova opasnost koja se nadvija nad ovu zemlju je težak ekonomski položaj zbog zaraze, pa čak i glad onih koji su ostali bez posla i zarade.

Rekordan broj umrlih od virusa korona u Italiji: juče je 969 osoba podleglo zarazi, broj preminulih lekara se popeo na 51, a pet sedmica nakon početka epidemije registrovano je ukupno 86.498 zaraženih, pa je po broju pozitivnih na virus premašio ukupan broj obolelih u Kini, prenosi Tanjug tekst svog izveštača iz Italije.

Stručnjaci koji prate širenje epidemije virusa korona u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih 10 puta veći od broja koji se zvanično saopštava i da on dostiže cifru od oko 600.000.

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zaraženih (a netestiranih) može se objasniti činjenica zašto je u Italiji, prema zvaničnim podacima, smrtnost tako visoka u odnosu na druge zemlje.

Mesec i po dana od početka epidemije i restriktivnih mera, generalno raspoloženje građana u Italiji se menja. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pevaju sa balkona.

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermarketima, a poruka je da se „strah pretvorio u ljutnju“.

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributeri hrane povećali cene.

„Gladni smo“, sve češće se čuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para.

Neko od njih plače, neko šapuće, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima, a da ne plate.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokušale da izađu, a da ne plate. Intervenisala je policija.

Protesti za sada još nisu masovni, ali je jasno da će država ubrzo morati da povede računa i o ovome. Mere koje su do sada donete za ublažavanje ekonomske strane krize kasne.

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dve sedmice po prestanku sadašnje odluke 3. aprila.

„Čak i najmanja popuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin“, poručili su , Silvio Brusafero i Franko Lokateli, predsednici dve najvažnije državne zdravstvene institucije: Visokog instituta za zdravstvo i Visokog zdravstvenog veća.

Stručnjaci upozoravaju da će možda biti potrebne sedmice, a moguće i nekoliko meseci kako bi se vratio normalan život.

Po drugi put od kako je počela epidemija naciji se obratio italijanski predsednik Serđo Matarela. Zahvalio se onima koji su u prvom redu borbe protiv epidemije i pozvao narod na jedinstvo.

A od Evrope, zatražio je „solidarnost“ u dramatičnim uslovima sa kojima se suočava kontinent.

„Nadam se da će svi u potpunosti razumeti, pre nego što bude kasno, ozbiljnost pretnje Evropi. Potrebna nam je solidarnost. Neophodne su dalje zajedničke inicijative, što pre prevazići stare šeme koje sada nisu dovoljne niti adekvatne”, poručio je Matarela.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track