Najnovije vesti

MEDICINSKE SESTRE U NJUJORKU SKORO PLAĆAJU ZLATOM Hiljade njih stižu u grad u kome se od korone umire na 10 minuta VIDEO
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

rešenje

MEDICINSKE SESTRE U NJUJORKU SKORO PLAĆAJU ZLATOM Hiljade njih stižu u grad u kome se od korone umire na 10 minuta VIDEO

Planeta

U Njujorku, epicetru pandemije u SAD, gde već sada svakih devet minuta i 50 sekundi umire jedan čovek, pored opreme hitno su potrebne i medicinske sestre - njih čak 3.000, i zbog toga im je ponuđeno i tri puta više novca nego što su do sada primale, a za ugovor na 13 nedelja.

Stotine medicinskih sestara iz čitave države sliva se u Njujork uprkos tome što je u gradu od 8,7 miliona stanovnika zaraženo 30.765 ljudi, i umrlo 672 , odluku lakše donose jer će ih na sat plaćati i 100 dolara a zahvaljujući tome će porodicama i deci moći da pruže više.

Bolnice su odlučile da povećaju plate pa će najiskusnije imati i tri puta veća primanja tokom rada sa obolelim na jedincima za hitni prijem i odeljenjima za intenzivnu negu.

Prema rečima, šefa agencije za zapošljavanje, Mihaela Facia, taj broj od 3.000 sestara i tehničara bio bi dovoljan da se popune kapaciteti četiri bolnice u Njujorku među kojima su Maunt Sinaj i Belvi, i u još nekoliko u Nju Džerziju.

"Razgovarao sam s medicinskim sestrama na jugu. Zarađivale su 29 dolara po satu. Bukvalno mi kažu: čoveče, moram to da učinim za porodicu. Jedna 34-godišnjakinja iz Majamija, rekla je da se vozila 24 sata da bi stigla do Nju Džžersija, gde radi", rekao je Facio.

Ostavila je dvoje dece na Floridi i odrekla se posla sa punim radnim vremenom i platom od 36,75 dolara na sat jer će zarađivati gotovo tri puta više za posao od 13 nedelja, dodaje Facio i podseća da se ona ne plaši toga što su bolnice preplavljene bolesnicima a ni činjenice da se njene kolege žale što nemaju adekvatnu zaštinu opremu.

Džesika Gonzales (32) došla je na Menhetn pre godinu dana iz Filadelfije da bi radila kao medicinska sestra na ugovor u Medicinskom centru Univerziteta Njujork-Prezbiterijan / Kolumbija i bila je spremna da se vrati kuci pre početka epidemije.

Odlučila je da ostane i dobila je platu od gotovo 100 dolara na sat kao medicinska sestra.

Osim medicinskih sestara i lekara Njujorku nedostaju i respiratori, najmanje 15. 000, 90. 000 kreveta, zaštitna oprema. Sestre je nemaju pa je neki dan u međima, čak na naslovnjo strani NJujork posta osvanula fotografija na kojoj one na sebi imaju kese za đubre, a naslov je bio tretiraju nas kao smeće.

Dodatni problem je, kako naglašavaju čelnici grada, i taj što kada dobiju respiratore, koje traže od početka izbijanja epidemije, neće biti dovoljno obučenog osoblja koje će znati da rukuje njima.

Otvaraju se i pomoćne bolnice a očekuje se da uz obalu Menhtena pristane vojna bolnica, kakva je tu bila samo nakon terorističkog napada na kule bliznakinje.

SAD koje imaju 320 miliona stanovika, danas 65 dana nakon što je registrovan prvi slučaj imaju 122.666 obolelih od korona virusa, a pre 24 sata bilo ih je 104.470. Juče je sirom SAD umrlo 2.147 ljudi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...