ONI SU NA TAJNOJ MISIJI POD VODOM NAORUŽANI NUKLEARNIM ORUŽJEM! Od njih se kriju vesti o koroni iz samo jednog razloga!
Foto: Profimedia

plove više od dva meseca

ONI SU NA TAJNOJ MISIJI POD VODOM NAORUŽANI NUKLEARNIM ORUŽJEM! Od njih se kriju vesti o koroni iz samo jednog razloga!

Planeta -

Posada podmornica koje krstare morksim dubinama, u tajnim isijama možda su među retkim ljudima na planeti koji još nisu svesni pandemije koronavirusa.

Mornari na nuklearnim podmornicama uobičajeno su pošteđeni loših vesti dok su pod vodom kako bi se izbeglo narušavanje njihovog morala, kažu sadašnji i bivši oficiri koji su služili u francuskim podmornicama.

Dakle, posade koje su napustile luku pre nego što se virus proširio planetom verovatno neće biti obaveštene o razmerama pandemije.

"Neće biti obavešteni", rekao je penzionisani admiral Dominiku Sales, koji je komandovao francuskom balističkom pdmornicom od 2003-2006.

"Momci moraju biti u potpunosti posvećeni svojoj misiji.“

Govoreći ekskluzivno za AP on je rekao da veruje da će posadi verovatno biti rečeno za pandemiju ali tek u poslednja dva dana misije, kad krenu ka luci.

"Njima koji su na moru ne trebaju ove informacije", rekao je admiral i dodao:

"Mislim da je komandant nesumnjivo obavešten o onome što se dešava. ALi ne verujem da zna sve detalje."

Francuska mornarica ne želi da otkrije šta je ili šta nije rečeno posadi. Takođe da otkriju da li je bilo koja od četiri francuske balističke podmornice, opremljene sa 16 raketa koje svaka može nositi šest nuklearnih bojevih glava, napustila luku pre nego što je Francuska 17. marta uvela zatvaranje granica.

Misije francuske podmornice traju 60 do 70 dana, a ngažovano je 110 članova posade.

Dakle, posada koja je otišla krajem februara ne može se očekivati pre kraja aprila. U tom slučaju, oni će se vratiti u svet koji je promenila pandemija. Za posadu bi povratak na kopno mogao biti zaista šok.

"Neće doživeti krizu kao i mi. Za njih će to biti prilično iznenađenje", rekao je čovek koji je četiri godine bio doktor na balističkoj podmornici "Le Triomphant".

"Svi događaji koji bi mogli uticati ili promeniti moral članova posade čuvaju se od njih. Pošto na brodu nema interneta, radija i televizije, jedina vest koju dobijate je od poruka koje je dobio komandant, a komandant filtrira poruke tako da svima ne daje sve informacije", izjavio je on.

Ovaj doktor je bio pod vodom 2012. godine kada je islamski ekstremista ubio tri francuska padobranaca, a kasnije ubio rabina, svoja dva mlada sina, oteo osmogodišnju devojčicu i pucao joj u glavu.

Tek kasnije je oficir saznao za napade, „tako da kad ljudi razgovaraju sa mnom o tome, ne mogu to ni da zamislimj", rekao je.

"Jedino gde ste zaista odsečeni od svih informacija je tamo ispod površine vode, jer čak i na brodu u svemiru još postoje radio, televizija, internet", rekao je on.

Kada su bombaški napadi pogodili Madrid 2004. godine, on nije obavestio mornare koji su bili na moru pod njegovom komandom.

Istako je da će sada situacija biti najteža za sve posade koje napuste luku u narednim nedeljama, jer će znati da ostavljaju najmilije usred pandemije.

Kurir.rs/AP/SCMP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track