CEO SVET STAO ZBOG KORONE, ALI AVIONI I DALJE LETE U VELIKOM BROJU: Evo zašto je to tako
Foto: Twitter/Flightradar24

aviosaobraćaj ipak značajno umanjen

CEO SVET STAO ZBOG KORONE, ALI AVIONI I DALJE LETE U VELIKOM BROJU: Evo zašto je to tako

Planeta -

Uprkos tome što je avijacija u velikoj meri zaustavljena zbog krize uzrokovane koronavirusom iznenađujući je broj svetskih aviokompanija koje još prevoze putnike, uključujući i "Britiš ervejs", a u vazduhu i dalje ima veliki broj aktivnosti.

Pandemija je pogodila putnički saobraćaj i veliki broj vlada je zabranilo letove, ali mnogi avioni još prevoze ljude kako bi ih vratili kući.

Veruje se da su putnički letovi kada je u pitanju avio-saobraćaj smanjeni za čak 95 odsto, ali to znači da i dalje jedan od 20 aviona poleće. Aviokompanije kažu kako održavaju vitalne veze otvorene.

"Radimo sa vladama Evropske unije kako bi pokušali da održimo minimum letova iz hitnih razloga", rečeno je iz "Rajanera".

Međutim, neki letovi treba da dovedu ljude kući, rečeno je iz "Britiš ervejsa".

"Mi činimo sve što možemo da vratimo ljude kući, uključujući i kritične radnike. Ne dozvoljavaju sve vlade letove, sa ministarstvima spoljnih poslova radimo na otvaranju ruta tamo gde možemo", naveli su.

Ipak, da li su aerodromi i avioni sigurni za putnike?

Iz aerodroma "Hitrou" su kazali da blisko sarađuju sa službenicima Javnog zdravlja u Engleskoj olakšavajući im pristup kako bi oni mogli da sprovode pojačane mere.

"Ohrabrujemo putnike i kolege da održavaju dobru higijenu ruku", kažu.

U međuvremenu, iz "Rajanera" kazali su da avione svakodnevno dezinfikuju, a da je obezbeđena dovoljna socijalna distanca u letelicama.

Kada je BBC u ponedeljak ujutru proverio situaciju na "Hitrouu" letovi su bili planirani za Dablin, Kopenhagen, Bahrein, Mančester, Helsinki, Amsterdam, Varšavu, Madrid, Hamburg, Moskvu, Barselonu, Dohu, Berlin, Pariz, Kuala Lumpur, Valensiju, Boston i Stokholm. Ali, mnogi letovi koje vidite na nebu su teretni avioni, a količina pretovara preko aerodroma poslednjih dana se udvostručila.

Ti avioni pretežno nose osnovne namirnice uključujući hranu i medicinsku opremu. Kroz aerodrome u Velikoj Britaniji prolazi 34 odsto robnog prometa, a privremeno se povećao i broj namenskih letova koji donose osnovne namirnice potrebne Britancima da prebrode korona krizu.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track