OVAKO IZGLEDA KADA MOSKVA STANE: Prevoz radi ali putnika nema, ulice puste! Evo kako šetaju ljubimce i idu u kupovinu
Foto: EPA / Sergei Chirikov

mere protiv korone

OVAKO IZGLEDA KADA MOSKVA STANE: Prevoz radi ali putnika nema, ulice puste! Evo kako šetaju ljubimce i idu u kupovinu

Planeta -

Moskovske vlasti donele su niz mera kojima se potpuno ograničava kretanje svih građana, osim u izuzetnim slučajevima i evo kako izgleda kada preko noći opuste ulice metropole.

U Moskvi su privremeno zatvoreni tržni centri, restorani, muzeji, biblioteke, pozorišta, bioskopi, teretane, dečije igraonice... Gotovo sve, osim bolnica, prehrambrenih prodavnica, apoteka, komunalnih službi i niza drugih vitalno važnih delatnosti čiji je rad neophodan za nesmetano funkcionisanje grada i države. Gradski i međugradski prevoz se odvija redovno iako putnika gotovo da i nema.

foto: EPA / Sergei Chirikov

Otkazani su i forumi, okrugli stolovi, kulturni i sportski događaji i sva masovna okupljanja. Na ulasku u parkove postavljene su metalne ograde i obaveštenja da su privremeno zatvoreni za posetioce.

U džamijama su otkazane molitve petkom, dok su pravoslavne crkve otvorene za vernike, iako je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao vernike da ne posećuju hramove zbog situacije sa koronom.

foto: EPA / Sergei Chirikov

U Ukazu je precizirano da će napuštanje domova biti moguće samo u slučaju da je potrebna hitna medicinska pomoć ili u slučaju opasnosti po život i zdravlje, u slučaju odlaska na posao, ukoliko nema drugog rešenja, obavljanja kupovine, kao i za izvođenje kućnih ljubimaca i to na udaljenosti od 100 metara od mesta stanovanja i iznošenja smeća.

Prodavnice i apoteke su dobro snabdevene, a mnogi su na ulasku postavili dozatore sa antiseptikom. Među Moskovljanima trenutno nema panike, kupuju samo neophodne namirnice. Vlasti ih pozivaju da u prodavnicama i na ulici drže rastojanje od najmanje metar i po. Lekari savetuju da se nose zaštitne maske i rukavice i da redovno održavaju higijenu.

Sve vesti iz sveta i regiona u vezi sa koronavirusom pratite OVDE.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: EPA / Sergei Chirikov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track