KORONA JE ZAOBIŠLA RAJSKO OSTRVO: Evo gde na planeti nema zaraze! Samo je jedno potpuno bezbedno! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/DAVID CHANGž

covid-19

KORONA JE ZAOBIŠLA RAJSKO OSTRVO: Evo gde na planeti nema zaraze! Samo je jedno potpuno bezbedno! (VIDEO)

Planeta -

Covid-19 je pogodio je više od 500.000 ljudi širom sveta i dovela do hiljade smrtnih slučajeva. Ali još uvek postoji nekoliko udaljenih uglova u kojima virus nije zarazio nijednu osobu.

Jedno takvo mesto je ostrvo Palau, smešteno u severnom Tihom okeanu. Ima 18.000 stanovnika, ali još uvek nije zabeležio nijedan pozitivan slučaj Covid-19.

Tačka u okeanu stotinama kilometara od najbližih suseda, Palau je okružen ogromnim Tihim okeanom, koji je delovao kao tampon protiv virusa.

Stroga ograničenja putovanja takođe su pomogla u zadržavanju infekcija na putu za brojne nacije u regionu, uključujući Tongu, Salomonova ostrva, Maršalovo ostrvo i Mikroneziju.

Različita grupa takođe uključuje Samou, Turkmenistan, Severnu Koreju i baze na smrznutom kontinentu Antarktika.

Ali daljina nije sigurna da zaustavi nemilosrdni marš nove bolesti. Ostrva Severna Marijana (severno od Palaua) potvrdila su svoje prve slučajeve tokom vikenda, nakon čega je usledila sumnja u smrtni slučaj u ponedeljak.

"Možete da osetite porast napetosti i anksioznosti samo kupovinom", izjavio je 28-godišnji umetnik Klamiokl Tulop za novinsku agenciju AFP. "U prodavnicama je jođ veća gužva nego nedeljom."

Nada se da Palau može izbeći sudbinu Vuhana, Njujorka ili Madrida - tamo gde su prekoračene zdravstvene usluge sa boljim resursima.

Na Palau je bilo nekoliko strahovanja, uključujući potencijalni slučaj koji je ove godine jednu osobu stavio u karantin dok vlasti čekaju rezultate testova.

Ovi strahovi i globalno širenje bolesti doveli su do ekonomske paralize na ostrvu.

Mežu rafovima supermarketa u najvećem gradu Koror-a je neviđena gužva, a nedostaje i sredstva za čišćenje ruku, maski i alkohola.

Ostrvo jako zavisi od robe koja se uvozi, što znači da zalihe mogu brzo da smanje.

United Airlines je imao 6 letova nedelno iz obližnjeg Guama - u kome je zabeleženo više od 50 slučajeva - ali sada postoji samo jedan let nedeljno.

Mnogi ostrvljani zavise od turizma, ali posao je već presušio.

Stanovnici praktikuju socijalno distanciranje. Lekari čekaju da se sa Tajvana stignu testovi. Vlada gradi pet izolacionih soba u kojima će moći da se primi do 14 pacijenata.

Jedini kontinent bez virusa danas je Antarktik. U tundri nema potrebe za socijalnim distanciranjem.

Grupe naučnika koji su tamo prisutni na sigurnom su, ali oni razmišljaju o tome kako su njihovi najmiliji kod kuće.

Na nekim mestima nedostatak prijavljenih slučajeva ne znači uvek da nema slučajeva za prijavljivanje.

Severna Koreja je hitne mere prikazala kao neuslovni uspeh u sprečavanju "Covid-19", uprkos stalnim epidemijama u susednoj Kini i Južnoj Koreji.

Ali, čini se da državni mediji daju lažnu sliku kako bi običnim Severnokorejcima dali nadu - predajući skepticima razlog da veruju da najtajnija vlada na svetu možda ne govori celu istinu.

Kurir.rs/Hindustan Times Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track