PUTIN JE TRAGEDIJU U ITALIJI ISKORISTIO ZA SAMOREKLAMU! La Stampa: 80 odsto ruske pomoći Italiji POTPUNO NEUPOTREBLJIVO!
Foto: AP

ruski ambasador negirao tvrdnje italijanskog lista

PUTIN JE TRAGEDIJU U ITALIJI ISKORISTIO ZA SAMOREKLAMU! La Stampa: 80 odsto ruske pomoći Italiji POTPUNO NEUPOTREBLJIVO!

Planeta -

U trenutku dok se Italija borila sa pandemijom koronavirusa bez pomoći Evropske unije i NATO, jedna je osoba shvatila kako je sada pravo vreme za postizanje geopolitičkih i diplomatskih bodova.

Ruski predsednik Vladimir Putin velikodušno je nazvao italijanskog premijera Đuzepea Kontea i ponudio mu nesebičnu pomoć.

U roku 24 sata na italijansko tle je sletelo devet aviona Iljušin-76 sa preko potrebnim medicinskim zalihama. Vojna vozila okupirala su zemlju i dopremila u Italiju 600 respiratora, zaštitne maske, 100 vojnih virologa i epidemiologa, osam medicinskih timova, dezinfekciona sredstva i terensku laboratoriju za sterilizaciju.

Međutim, izgleda kako je ceo vojni poduhvat, prozvan “Od Rusije s ljubavlju”, ustvari bio ništa više nego običan PR. Što je, ustvari, verovatno bilo i za očekivati. Naime, italijanska "La Stampa" piše, pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova, kako je 80 odsto Putinove pomoći potpuno neupotrebljivo.

"Osamdeset odsto ruskih zaliha potpuno je beskorisno ili od vrlo male pomoći Italiji", rekao je anonimni izvor za "La Stampu".

Što se tiče ruskih doktora, nije poznato jesu li od pomoći u italijanskim bolnicama, a nije jasno ni jesu li Italijani dobili 600 respiratora. Prema pisanju ruskih medija, 28 ruskih vojnih lekara i medicinskih sestara navodno su raspoređeni u bolnici Papa Đovani XXIII u Bergamu, a ruska ekipa za dekontaminaciju čisti domove za starije osobe, u kojima umiru mnoge starije i nemoćne osobe.

"La Stampa" je, s druge strane, dolazak vojnog konvoja na italijansko poluostrvo uporedila sa invazijom Sovjetskog Saveza na Avganistan 1979. godine. Unutar Konteove vlade mnogi su ostali iznenađeni dolaskom ruskih vojnika i iskorišćavanjem situacije tokom pandemije virusa u političke svrhe.

"Rusi su vrlo agilno iskoristili situaciju. Ipak, vrlo je neugodno što se naša tragedija iskorišćava u propagandne svrhe", rekao je bivši načelnik Glavnog štaba italijanskih oružanih snaga, Vinćenco Kamporini, prenosi Business Insider.

Ruski ambasador u Italiji, Sergej Razov, brzo je stao u obranu Rusije.

"Ako mislite, bez ikakvih osnova, da su ruske snage poslate s ciljem stvaranja nekakve vrste štete između Italije i njenih partnera u NATO, nudimo vašim čitateljima da sami prosude ko je i kako u ovim teškim trenucima pomogao italijanskom narodu", uputio je Razov odgovor La Stampi.

Istina je da su evropske zemlje, pa i SAD, zakazale da odmah pruže pomoć Italiji. Mnoge su zemlje zatvorile vrata i okrenule leđa pozivu u pomoć iz Rima, stavljajući time u pitanje postojanje Evropske unije i njenih načela solidarnosti, jednakosti te ekonomske, socijalne i teritorijalne povezanosti.

Ali, pomoć je na kraju, sa zakašnjenjem, ipak stigla. Evropska unija je konačno podigla glas, Nemačka, Francuska i Austrija poslale su 3,6 miliona zaštitnih maski u Italiju. Nemačka je primila italijanske pacijente u svoje bolnice, a pomoć je poslala i Poljska slanjem medicinskog osoblja u Bergamo.

I Tramp je naposletku odlučio da priskoči u pomoć. Prošle nedelje je isporučena medicinska oprema u hitnu bolnicu na prostoru bivšeg milanskog sajma, a u ponedjeljak je rekao kako će SAD poslati Italiji respiratore i ostalu medicinsku opremu u vrednosti od 100 miliona dolara.

Kurir.rs/Euractiv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track