STRAŠNA SITUACIJA U NJUJORKU ZBOG KORONE: Intenzivna nega puna mladih, pacijente dovode u bolnice da bi tu umrli
Foto: EPA/Peter Foley

velika borba sa koronom

STRAŠNA SITUACIJA U NJUJORKU ZBOG KORONE: Intenzivna nega puna mladih, pacijente dovode u bolnice da bi tu umrli

Planeta -

Njujork je put od nulte osobe do 43.000 zaraženih, od kojih je petina u bolnicama, prešao od 1. marta do danas, a SAD su za samo pet dana od 100.000 stigle do 200.000 pozitivnih koliko će ih na kraju dana biti.

Zbog toga nadležni iz minuta u minut upozoravaju na tešku borbu koja tek predstoji i prenose alarmantne reči zdravstvenih radnika da se trijaža već sprovodi kao na ratištu.

Sumornu stvarnost prikazuje i situcija u Kvinsu gde živi trećina od ukupno 43.119 zaraženih Njujorčana, odakle stiže novo upozorenje - pacijente dovode u bolnicu uglavnom da bi tu umirali, a bolničko osoblje dodaje da su intenzivne nege prepune ljudi između 20 i 40 godina.

Oči javnosti uprte su i u pomoć koja je danas stigla iz Rusije, ali i reči portparola Kremlja da očekuju da ih Vašington podrži ako se kod njih situacija zaoštri.

I na drugom kraju države, na samom jugu, na Floridi jednoj od pet najugroženijih država u SAD, danas je tačno mesec dana od pojave nultog pacijenta - bio je to put dovoljan da broj zaraženih poraste na 6.741 a da umre 85 ljudi. U bolnicama ih je nešto manje od 10 odsto.

Mediji podsećaju da je za žitelje Floride još krajem februara, a u nekim delovima i početkom marta, kada se virus jedva pojavio u SAD, COVID bio nešto potpuno apstraktno i daleko, priča koja je mogla da interesuje samo one koji su želeli da odu u Kinu, Italiju ili u Sijetl, i nikoga više. Nastavili su da putuju, fraza socijalna distanca bio je strani koncept za njih...

Slušajući upozorenja, ne bi bilo iznenađujuće da se i ovde dogodi nešto slično Njujorku, jer je Florida, zajedno sa Kalifornijom, Mičigenom i Luizijanom među vodećim po broju zaraženih u SAD gde je na 327 miliona stanovnika 189.753 pozitivnih.

foto: EPA/Peter Foley

Opasnost da se to desi povećali su i brojni Njujorčani koji su bežeći iz grada nahrlili na Floridu, a i činjenica da su Majami i Fort Loderdejl meka za kruzere, poput Zandama, koga niko neće zbog stotina obolelih i četvoro mrtvih.

Do pre dve nedelje najveći problem u SAD imala je država Vašington, gde se 21. januara pojavio nulti pacijent. Bio je to čovek koji se vratio iz Vuhana, a prvi u Njujorku bila je žena, zdravstveni radnik, koja se vratila iz Irana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja