Najnovije vesti

AMERI SMENILI KAPETANA KOJI JE TRAŽIO DA SE EVAKUIŠE NOSAČ AVIONA ZBOG KORONE: Posada ga ispratila na veličanstven način
Foto: Youtube/Printscreen

komandu razbesneo, za mornare heroj

AMERI SMENILI KAPETANA KOJI JE TRAŽIO DA SE EVAKUIŠE NOSAČ AVIONA ZBOG KORONE: Posada ga ispratila na veličanstven način

Planeta

Kapetan američkog nosača aviona "Teodor Ruzvelt" Bret Krozje smenjen je pošto je uputio oštro pismo komandi mornaričkih snaga tražeći odlučnije mere u sprečavanju širenja koronavirusa među mornarima, a danas je napustio brod uz ovacije posade.

Snimci pokazuju kapetana Krozjea kako silazi sa broda dok članovi posade uzvikuju "Kapetan Krozje, kapetan Krozje!".

On se okrenuo i mahnuo mornarima pošto se iskrcao na ostrvu Guamu, gde se nalazi američka baza i gde je već više hiljada mornara u karantinu.

Smenu je najavio komandant američke mornarice Tomas Modli koji je rekao da je kapetan broda sa nuklearnim oružjem i 5.000 mornara izneo lošu procenu te da je prekršio protokol kada je "previše široko" distribuirao pismo nadređenima.

Pismo je potom dospelo i u javnost i pokrenuta je istraga tim povodom.

Evakuacija mornara počela je u sredu, nedelju dana pošto je prijavljen prvi slučaj koronavirusa na nosaču aviona i objavljeno pismo kapetana broda komandi u kojem on traži "odlučnu akciju" za kontrolu epidemije.

Kapetan Bret Krozje obratio se komandi i u pismu opisao tešku situaciju na brodu opremljenom nuklearnim oružjem, pošto je više vojnika pozitivno na virus.

Takođe je apelovao da se više od 4.000 mornara iskrca sa broda i izoluje, navodeći da mornarica u protivnom neće moći adekvatno da zaštiti najznačajniji resurs, a to su mornari.

Glavnokomandujući američke mornarice Tomas Modli nije se tada saglasio sa ocenom kapetana da svi osim 10 odsto posade treba da budu evakuisani.

U međuvremenu je objavljena smena Krozjea, a Modli kaže da on nije izbačen iz mornarice, da će verovatno biti penzionisan. O ovom slučaju biće pokrenuta istraga.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...