TRUDO DIPLOMATSKI ZAPRETIO TRAMPU I PODSETIO GA: Nećemo se svetiti za blokadu izvoza maski, nastavićemo da vam pomažemo
Foto: Profimedia

zatezanje odnosa

TRUDO DIPLOMATSKI ZAPRETIO TRAMPU I PODSETIO GA: Nećemo se svetiti za blokadu izvoza maski, nastavićemo da vam pomažemo

Planeta -

Najnovije zatezanje komšijskih odnosa zbog pandemije koronavirusa stiže na relaciji Kanada-Amerika nakon odluke Vašingtona da zabrani izvoz zaštitnih maski koje se proizvode u SAD, na šta je kanadski premijer diplomatski odgovorio podsećajući na načine na koje ova zemlja pomaže Americi.

Naime, odgovarajući Trampu u obraćanju naciji, Džastin Trudo zauzeo je više diplomatski stav i rekao da je uveren da će Kanada i dalje moći da uveze zaštitne maske N95 iz SAD uprkos zabrane za izvoz i da će razgovarati sa Trampom narednih dana.

foto: Profimedia

Trudo je ukazao da je Kanada obezbedila Americi više materijala uključujući pulpu za zaštitne maske, materijale za testove za korona virus i za rukavice. On je takođe podsetio i na to da kanadske bolničarke rade u Americi u ovim teškim vremenima.

Istovremeno, Trudo je između redova poručio i da Kanada ne zavisi od Amerike, ističući u subotu da u narednih 48 iz Kine stiže "ogromna pošiljka sa zaštitnom opremom".

Konkretnu ogorčenost zbog Trampove odluke prethodno je iskazao premijer kanadske provincije Njufoundland, podsećajući da je njegova provincija prihvatila hiljade blokiranih američkih avionskih putnika posle napada na Ameriku 11. septembra 2001.

Premijer Njufoundlanda Dvajt Bol rekao je da je jedna od velikih lekcija čovečanstva da u kriznim vremenima ne prestaješ da budeš čovek.

"Blago je rečeno kazati da sam razbešnjen poslednjim delovanjem predsednika Trampa iz SAD", rekao je Bol i dodao: "Ne mogu da poverujem ni za sekundu da bi u vreme krize predsednik Tramp čak i pomislio da zabrani ključnu medicinsku opremu Kanadi".

Tramp je objavio u petak da će blokirati izvoz zaštitnih maski američke kompanije 3M da osigura da su one raspoložive u SAD za upotrebu za vreme pandemije korona virusa. Tramp je rekao da Amerika hoće te maske i da on neće da ih neko drugi dobije.

foto: EPA / Doug Mills / POOL

Bol je podsetio da je 2001, kada je bio teroristički napad u SAD, 6.600 putnika sletelo u mesto Gender, u Njufoundlandu, gradu od 10.000 stanovnika bez upozorenja pošto je više od 200 letova preusmereno na Kanadu posle napada na SAD.

Letačko osoblje popunilo je hotele u Genderu tako da su putnici odvedeni u škole, vatrogasne stanice, crkve. Kanadska vojska dopremila je 5.000 kreveta. Prodavnice su donirale ćebad, mašine za kafu, roštilje. Lokalno stanovništvo davalo je putnicima hranu, odeću, da se istuširaju, igračke i telefone da zovu kući besplatno.

Bol je rekao da Njufoundland i Labrador nikad neće odustati od ljudskosti i da ne bi oklevali ni sekundu kada bi trebalo da ponove to što su uradili 11. septembra 2001.

"Ovo je vreme kada treba da radimo zajedno da nastavimo da štitimo naše stanovnike i da ih čuvamo od bolesti KOVID19 bez obzira gde žive ili koje pasoše imaju", rekao je Bol.

Maske tipa N95 pružaju veću zaštitu od korona virusa od običnih hirurških maski. Bolnički zvaničnici širom sveta upozorili su na veliku nestašicu maski i druge zaštitne opreme za zdravstveno osoblje koje leči zaražene pacijente.

Kurir.rs / CBC News, Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track