DŽONSON U BOLNICI, A VERUJE U TEORIJU ZAVERE: Britanska Vlada ne isključuje bekstvo koronavirusa iz kineske laboratorije
Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

opasno

DŽONSON U BOLNICI, A VERUJE U TEORIJU ZAVERE: Britanska Vlada ne isključuje bekstvo koronavirusa iz kineske laboratorije

Planeta -

Vlada Velike Britanije veruje da je koronavirus slučajno iscurio iz laboratorija u Vuhanu, gde su kineski naučnici istraživali virus, navodi se u izveštaju koji prenosi Mejl on Sandej.

Većina stručnjaka veruje da je izbijanje virusa COVID-19 počelo na pijacama u kineskom gradu Vuhanu kada su životinje prenele bolest na ljude.

Međutim, magazin „Mejl on Sandej“ u nedelju kaže da, iako zvaničnici u vladi Borisa Džonsona veruju da je to i dalje najverovatnije objašnjenje, „više se ne odbacuje“ da je bekstvo vorusa iz obližnje laboratorije zapravo izazvalo tu epidemiju.

Član odbora visokih zvaničnika vlade Velike Britanije, COBRA, rekao je za list: "Postoji verodostojno alternativno gledište [da je virus zootonički] na osnovu prirode virusa.

"Možda nije slučajno što je ta laboratorija u Vuhanu. Nije slučajno."

Postoje dve naučne laboratorije u neposrednoj blizini Vuhana, gde se veruje da naučnici vrše testove na koronavirusu: Institut za virusologiju i Vuhan Centar za kontrolu bolesti.

Obe su na udaljenosti od 16 kilometara od životinjskog pijace gde je epidemija započela.

Izveštaji stižu u vreme kada je premijer Džonson primljen u bolnicu zbog "trajnih simptoma" koronavirusa.

Džonson je primljen u londonsku bolnicu u nedelju gde je bio podvrgnut lečenju kiseonikom i ostao na testovima u ponedeljak.

Naučnici se ne slažu oko toga da li je slučajno iznošenje iz laboratorija verovatno objašnjenje.

Jedan biolog koji veruje da se to ne može isključiti je profesor Ričard Ebrejt sa Vaksman instituta za mikrobiologiju sa Univerziteta Rutgers.

On je citiran u Biltenu atomskih naučnika kako kaže da su mnogi naučnici u Vuhanu koji su radili na koronavirusu imali samo "minimalnu zaštitu" od infekcije.

"Sakupljanje virusa, kultura, izolacija ili infekcija životinja na BSL-2 [umereni nivo biološke bezbednosti] virusom koji ima karakteristike prenosa virusa epidemije predstavljali bi znatan rizik od infekcije laboratorijskog radnika, a kasnije i javnosti," kaže on.

Dalje kaže da raspoloživi dokazi ostavljaju „osnovu za isključenje laboratorijske konstrukcije, ali nema osnove da se isključi laboratorijska nesreća“.

Džonsonova vlada navodno je počela da dovodi u pitanje istinitost kineskih izjava u vezi sa koronavirusom.

Prošle nedelje je objavljeno da su zvaničnici iz Velike Britanije besni na kinesku državu zbog širenja dezinformacija o težini pandemije, i verovali su da Kina ima do 40 puta slučajeva zaraze više nego što je tvrdila.

U nedelju, 29. marta, britanski ministar Majkl Gouv rekao je za BBC da je skeptičan prema kineskim brojevima.

"To je bio slučaj ... [da je] prvi slučaj koronavirusa u Kini prijavljen decembra prošle godine, ali je takođe bio slučaj da nekim izveštajima iz Kine nije bilo jasno o razmeri, prirodi, zaraznosti ovoga ", rekao je.

Izveštaj Komiteta za spoljne poslove britanskog parlamenta objavljen u ponedeljak optužio je kinesku vladu da širi "dezinformacije" o širenju virusa.

"Dezinformacije o COVID-19 već su koštale života", utvrdio je komitet.

"Od suštinskog je značaja da vlada kod kuće izdaje jasne i transparentne poruke kako bi se suprotstavila i pobijala dezinformacije koje šire strane sile."

Kurir.rs/Business Insider Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track