MILIJARDER HOĆE DA LANSIRA 10.000 RAKETA NA MARS: Evo šta se krije iza tog neverovatnog plana
Foto: AP / John Raoux

osvajanje svemira

MILIJARDER HOĆE DA LANSIRA 10.000 RAKETA NA MARS: Evo šta se krije iza tog neverovatnog plana

Planeta -

Osnivač kompanija "Spejs iks" i "Tesla", milijarder Ilon Mask, ne vidi problem u lansiranju 10.000 raketa na Mars radi termonuklearnih eksplozija na polovima ove planete, zarad teraformiranja i stvaranja uslova za zemaljski život na crvenoj planeti.

Mask je to naveo komentarišući izjavu izvršnog direktora "Roskosmosa" za perspektivne programe i nauku, Aleksandra Blošenka, o neophodnosti te količine raketa radi promene klime na crvenoj planeti.

"Nema problema", poručio je Mask.

Ranije je Mask predložio da se na Marsu stvore uslovi za zemaljski život, sprovođenjem velike serije termonuklearnih eksplozija na polovima ove planete.

foto: Profimedia

Prema Maskovoj ideji, to bi dovelo do isparavanja zamrznutog ugljen-dioksida, od koga se sastoje ledene kape polova Marsa. Gas koji bi ispario stvorio bi gušću atmosferu, što bi izazvalo efekat staklene bašte i povećanje temperature.

Kao odgovor na ovo, Blošenko je izjavio da bi za termonuklerane eksplozije na polovima Marsa trebalo lansirati oko 10.000 najmasivnijih raketa. Ipak, po njegovoj proceni, nije realno očekivati da će u najbližoj budućnosti čovečanstvo moći da utiče na promenu klime kako na Marsu, tako i na Veneri.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track