GLAVNI AMERIČKI SAVEZNIK SE OKREĆE KINI: Duterte bi veću pomoć Pekinga, a evo šta narod misli! (VIDEO)
Foto: EPA

analiza

GLAVNI AMERIČKI SAVEZNIK SE OKREĆE KINI: Duterte bi veću pomoć Pekinga, a evo šta narod misli! (VIDEO)

Planeta -

Kad su Filipinima bila potrebni sredstva za borbu protiv epidemije koronavirusa, okrenuli su se ne američkim saveznicima, već Kini.

Zašto je to važno: Filipini su bili američka kolonija pola veka i najstariji je američki vojni saveznik u Aziji. Ali država jugoistočne Azije se odmiče dalje od Sjedinjenih Država i ide prema američkom suparničkom suparniku.

"Predsednik Si Đinping, s obzirom na njegovu dobrotu prema nama, napisao mi je pismo i rekao da je voljan da pomogne. Sve što moramo da tražimo", tvrdio je Duterte u martu. Amerika je takođe poslala pomoć, ali Duterte je to teško prihvatio.

Duterte je dugo gledao na Kinu kao primarnog investitora na Filipinima i zalagao se za „nezavisniju“ spoljnu politiku - rezimiranu kao „manje Amerike, više Kine“.

U Pekingu je Duterte prvi put signalizirao ekonomski i vojni raskol Filipina od Sjedinjenih Država, rekavši svojim kineskim domaćinima 2016. godine, „ja ću dugo zavisiti od vas“.

Taj raskol postao je zvaničan u februaru kada je Duterte najavio raskid Sporazuma o posetama (VFA), veliki vojni sporazum sa SAD.

Prestanak VFA mogao bi naštetiti američkim aktoivnostima u ključnom Južnom kineskom moru, gde se teritorijalni zahtevi Kine, Filipina i četiri druge zemlje preklapaju.

Duterteov potez usledio je nakon ukidanja američke vize za Ronalda dela Rosa, saveznika Dutertea i arhitekte njegovog smrtonosnog rata sa drogom.

Zakonodavci u Manili neuspešno su osporili odluku. Predsednik Tramp je, u međuvremenu, rekao da se nada da će to uštedeti SAD nešto novca.

Stilske sličnosti između Trumpa i Dutertea - populiste koji je jednom nazvao Baraka Obamu "kurvim sinom" - nisu sprečile Filipine da se približe Kini za vreme Trumpova mandata.

Dok je Duterte pevao za Trumpa tokom posete Manili, on još nije posetio Vašington - čak je odbio Trumpov poziv - i pored četiri putovanja u Peking.

Američki uticaj ostaje toliko ugrađen na Filipinima da je sve, od pop kulture do vojne obuke do ustava, bilo uzorak nakon SAD-a.

Ankete pokazuju da su Filipince kao jedne od najpopularnijih američkih saveznika. Lokalna i međunarodna istraživanja pokazuju da Filipinci više veruju SAD-u nego Kini.

Duterte se okreće Kini, ali nije jasno koliko će zemlja slediti.

Kurir.rs/Axios Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track