HLOROKIN NIJE BEZBEDAN?! SZO stopirala testiranja u kojima se lek protiv malarije koristi za LEČENJE KORONE!
Ilustracija, Foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

pandemija

HLOROKIN NIJE BEZBEDAN?! SZO stopirala testiranja u kojima se lek protiv malarije koristi za LEČENJE KORONE!

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija je danas saopštila da će privremeno iz svoje globalne studije o lečenju Kovid-19 privremeno izostaviti lek protiv malarije - hidroksihlorokin.

Iz SZO su naveli da to rade jer njihovi stručnjaci moraju da ;pregledaju sve dostupne dokaze do danas.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je izjavio da uzima taj lek kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen korona virusom, iako njegovo dejstvo ;protiv te infekcije nije dokazano.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da je na osnovu teksta u naučnom časopisu Lancet odlučeno da se "privremeno pauzira" sa istraživanjem tog leka u njihovoj probnoj studiji koja se bavi lečenjem bolesti izazvane korona virusom.

U tom tekstu objavljenom prošle nedelje navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksihlorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

"Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksihlorokina i hlorokina za lečenje Kovid-19", rekao je on i dodao da su ti lekovi i dalje prihvatljivi za lečenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini lečenja Kovid-19 uključuju lek remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksihlorokin kod nekih pacijenata može da ima ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv novog korona virusa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track