SADA ZNAMO KADA JE VIRUS STIGAO U LABORATORIJU! Šef Instituta za virusologiju iz Vuhana OTKRIVA SVE o poreklu KORONE!
Ilustracija, Foto: EPA / SHEPHERD HOU

odlučila da progovori

SADA ZNAMO KADA JE VIRUS STIGAO U LABORATORIJU! Šef Instituta za virusologiju iz Vuhana OTKRIVA SVE o poreklu KORONE!

Planeta -

Šef instituta za virusologiju iz Vuhana razotkrila je američku teoriju o poreklu virusa, rekavši da Covid-19 nije mogao da “iscuri”, jer njena laboratorija nije imala prve uzorke virusa pre kraja 2019. godine.

Direktorka Vuhan Instituta za virusologiju Vang Janji opisala je teoriju – da je Covid-19 stvoren u njenoj laboratoriji – kao "čistu izmišljotinu“. Objasnila je da je institut uhvaćen nespreman kada je saznao za novootkrivenu zarazu.

„Naš institut je prvi put primio klinički uzorak nepoznate upale pluća 30. decembra prošle godine“, podsetila je ona.

Ubrzo nakon toga, Peking je upozorio Svetsku zdravstvenu organizaciju na virus, baš kad su počele da kruže vesti u medijima kako su prvi stanovnici Vuhana hospitalizovani sa groznicom i problemima sa plućima.

Pre toga, insistira Vang, institut nije imao saznanja o Covid-19, niti se susretao s tim, istraživao ili čuvao.

“U stvari, kao i svi drugi, nismo ni znali da virus postoji”, izjavila je ona.

„Kako je mogao da iscuri iz naše laboratorije kad ga nikada nismo imali?“

Njeni komentari su očigledno bili usmereni na teoriju „porekla iz laboratorije Vuhan“ koju je Trampova administracija agresivno nametnula. Neki od njenih članova, poput državnog sekretara Majka Pompea, nisu okljevali da navedu „ogromne dokaze“ koji su, kako je naveo, pokazivali da je virus stvorio čovek i verovatno potiče iz kineske laboratorije.

Vang je potvrdila da je institut radio na tri živa soja koronavirusa šišmiša, ali njihov genom je bio različit od gena Covid-19 – ili SARS-CoV-2, kao što je poznato naučnoj zajednici. Jedan takav soj ima 96-postotnu sličnost sa običnim SARS virusom, dok „njihova najveća sličnost sa SARS-CoV-2 dostiže samo 79,8 odsto“.

Ali prema standardima studija iz virologije, čak i najmanji jaz u procentima čini veliku razliku, objasnila je Vang.

“U prirodnom svetu, potrebno je dugo vremena da se virus prirodno razvija i mutira da bi postao SARS-CoV-2”, otkrila je Vang. Pozvala se na “trenutni konsenzus međunarodne akademske zajednice” da Covid-19 potiče od divljih životinja.

Sada je na istraživačima da dublje uđu u njegovo poreklo “na osnovu naučnih podataka i činjenica”.

Kina je sama dosledno odbacila američku teoriju kao “neutemeljene optužbe”, dok je SZO zaključila da svi dostupni dokazi ukazuju da ne potiče iz laboratorije. Ta se ocena poklapa sa viđenjem najbližih saveznika Vašingtona – osim sa obaveštajnom zajednicom Sedinjenih Država – koji su već isključili mogućnost da je Covid-19 stvoren od strane čoveka.

Peking je sa svoje strane izrazio spremnost da sarađuje u utvrđivanju porekla Covid-19, pod uslovom da takva međunarodna istraga bude "profesionalna“ i bez političke igre nametanja krivice, izjavio je u nedelju državni savetnik i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja