(UZNEMIRUJUĆE) POLICAJAC KRVNIČKI LEŽAO NA VRATU AFROAMERIKANCA: Muškarac umro, a besni građani izašli na ulice
Foto: Youtube/NowThis News

užasan primer policijske brutalnosti

(UZNEMIRUJUĆE) POLICAJAC KRVNIČKI LEŽAO NA VRATU AFROAMERIKANCA: Muškarac umro, a besni građani izašli na ulice

Planeta -

Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac u sukobu sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u ponedeljak tokom privođenja.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: "Ne mogu da dišem" i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš".

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili snimak intervencije na kojem se vidi policajac (belac) kako kleči osumnjičenom Flojdu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Jedan od očevidaca tragedije rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče".

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Njegova smrt je pod istragom Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti.

Gradonačelnik Minepolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/NowThis News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja