ISPRAVKA - Nema dokaza da iza protesta u SAD stoji Antifa, navodi o "skrivenom vođi" su obmanjujući
Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

sa ulica amerike

ISPRAVKA - Nema dokaza da iza protesta u SAD stoji Antifa, navodi o "skrivenom vođi" su obmanjujući

Planeta -

Na portalima objavljen je članak sa nizom netačnih i neutemeljenih tvrdnji o antifašističkim grupama u SAD, poznatim pod kraćim imenom “antifa”.

Iako se na samom početku navodi da je Pokret „Antifa“ američki predsednik Donald Tramp proglasio terorističkom organizacijom i optužio ih za izazivanje nereda, treba naglasiti da grupe "Antifa" nisu “organizacije” i jedinstvena organizacija pod tim imenom ne postoji.

Tramp jeste , 31. maja u jednoj od svojih Tviter objava napisao da će “SAD označiti ANTIFA kao terorističku organizaciju”, ali reč je o Trampovoj objavi na društvenim mrežama, a ne o njegovoj službenoj izjavi.

Uprkos tome da je i naš portal preneo reči Jovana Kovačića, predsednika ogranizacije Most Istok - Zapad (East Njest Bridge), člana Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i predsednika Srpske grupe Trilateralne komisije za Sputnjik, izjave koje su tom prilikom izrečene nisu utemeljene.

​Dalje, autor članka, kao ni njen sagovornik, ne daju nikakve dokaze za spekulaciju da antifa grupe “rade” po nečijim instrukcijama.

Implicira se da iza aktuelnih protesta u SAD stoji i navodna “duboka država”, međutim, kako prenosi Vašington post "Tramp je rekao da će mrežu označiti terorističkom organizacijom, iako to pravno ne može, a glavni tužilac Vilijam P. Bar kazao je da postoje dokazi da Antifa i druge slične radikalne grupe podstiču nasilje.

Stručnjaci koji su proučavali Antifa kažu kako nema dokaza da ova marginalna grupa pokreće proteste širom zemlje, a Tramp nije konkretno naveo primere za ove optužbe. Neki stručnjaci su zabrinuti da Tramp miješa Antifa s mirnim demonstrantima", zbog čega se slične tvrdnje ne mogu preneti kao tačne.

Povezivanje ovog pokreta sa „dubokom državom“ je po njegovom mišljenju realnost u Americi, ali i za takve navode nema dokaza.

Konstrukcija “duboka država” je veoma problematična jer se poslednjih godina najviše vezuje upravo za Donalda Trampa koji je, prema pisanju Vašington post-a, samo u 2019. godini ovaj termin upotrebio čak 23 puta - duplo više nego u 2018.

Moramo naglasiti da se u upotrebi "zavereničkog" termina "duboka država" mnogi pozivaju na autora Dejvida Rohdea i njegovu knjigu "In Deep: The FBI, the CIA, and the Truth About America’s ‘Deep State” (u prevodu: FBI, CIA i istina o američkoj “dubokoj državi”), u kojoj se ističe da se pod tim terminom pretežno misli na službe kao što su FBI i CIA, koje se optužuju da na različite načine kontrolišu vladu. Međutim, jasnih dokaza o njihovoj moći nad vladom SAD-a nema, iako su čest predmet spekulacija.

Zbog svega navedenog, tvrdnja da je “Tramp proglasio antifa za terorističku organizaciju” je netačna kao i navodi da iza nasilja na aktuelnim protestima u SAD “stoji Antifa”.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track