POLICIJSKI AUTO ULETEO U MASU U BRUKLINU: Oborio nekoliko demonstranata, vlasti za sve krive "bahate" građane (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Eyewitness News ABC7NY

DRAMATIČNO

POLICIJSKI AUTO ULETEO U MASU U BRUKLINU: Oborio nekoliko demonstranata, vlasti za sve krive "bahate" građane (VIDEO)

Planeta -

Ispočetka mirni protesti u SAD zbog ubistva Džordža Flojda pretvorili su se u nasilne proteste širom zemlje. Policija neretko primenjuje silu na demonstrantima, a u subotu je jedan policajac automobilom uleteo u masu koja se okupila u Bruklinu.

Na snimku koji se širi društvenim mrežama vidi se kako više vozila policije prilazi okupljenim građanima, a onda jedno naglo ubrzava i uleće u masu, obarajući nekoliko ljudi.

Još nije poznato da li je neko povređen u incidentu, a vlasti kažu da je svemu prethodilo "bahato" ponašanje građana, koji su uklonili postavljene barikade.

"Slušajte, video sam taj snimak i čuo sam o incidentu sa više strana. Znate, nepristojno je da demonstranti okruže policijsko vozilo i da prete policajcima", rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio.

On je rekao da je reakcija policije sasvim opravdana.

"Jasno je da je ovde učestvovalo više ljudi koji su hteli da napadnu policajce i unište njihova vozila. A ukoliko se policajac nađe u takvoj situaciji, normalno je da pronađe izlaz iz takve situacije", rekao je gradonačelnik.

Podsetimo, nemiri u SAD su počeli pre nedelju dana, nakon što je policija, prilikom brutalnog hapšenja, ubila Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg su došli da privode jer je navodno pokušao u prodavnici da kupi namirnice sa lažnom novčanicom od 20 dolara. Jedan od policajaca, koji je kasnije i uhapšen i optužen za ubistvo, klečao je na Flojdovom vratu duže od 8 minuta, iako je nesrećni čovek sve vreme kukao da ne može da diše.

Policija je u prvi mah tvrdila da je primena sile prilikom privođenja bila neophodna jer se Flojd opirao hapšenju. Međutim, naknadno su se pojavili snimci koji su pokazali da Flojd nije pružao otpor.

Tada su građani u Minesoti izašli na ulice. Protest je potom počeo da se održava i u drugim gradovima SAD. Ubrzo su mirni protesti postali nasilni, a na udaru se čak našla i Bela kuća, zbog čega je predsednik Donald Tramp morao da bude evakuisan u bunker.

Uhapšeno je više od 4.500 ljudi, a više od 10 je ubijeno. Zbog čitave situacije, predsednik Tramp je zapretio da će poslati vojsku na građane kako bi ugušio nemire.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track