OVO NIJE SMELO DA MU SE DOGODI! Izblamirao se poznati albanski lobista poznat po tome što ŽESTOKO podržava Prištinu!
Foto: Profimedia

nije znao da su mikrofoni uključeni

OVO NIJE SMELO DA MU SE DOGODI! Izblamirao se poznati albanski lobista poznat po tome što ŽESTOKO podržava Prištinu!

Planeta -

Decenijski albanski lobista i američki kongresmen Eliot Engel, spremao se da održi govor pred okupljenima u Bronksu koji su protestovali zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu i nesvestan da su mikrofoni uključeni, dobacio da to radi samo zbog osiguravanja demokratske nominacije na izborima za Kongres.

Engela, inače kandidata demokrata na unutarstranačkim izborima u 16. kongresnom distriktu u saveznoj državi Njujork, pozvao je predsednik opštine Bronks Ruben Dijaz Mlađi da, kao uticajan kongresmen i važan član Komiteta za spoljne poslove, održi govor pred okupljenima u Bronksu koji su protestovali zbog ubistva Džordža Flojda, piše portal Američki izbori.

Napokon se pojavilo nešto što bi moglo pomoći Donaldu Trampu da okrene pažnju javnosti i na drugu stranu i to je upravo Engelov gaf, navodi portal i ocenjuje: "Ovakvi gafovi i ekcesi su upravo ono što je neophodno republikancima i Donaldu Trampu da se konsoliduju i diskredituju demokrate. Republikanci mogu iskoristiti ovakve momente da anti-Trampove glasače pretvore u neglasače.

Ako ubede neodlučne glasače koji bi glasali protiv Trampa da je Engel prototip demokrata i da za takve ne glasaju, bili bi korak bliže pobedi. Stvaranje atmosfere da ni jedni, ni drugi ne valjaju, mogla bi da bude veliki plus republikancima, jer bi u redovnim okolnostima mnogo više ljudi moglo da glasa iz revolta protiv Trampa nego protiv Džozefa Bajdena, navodi se u tekstu.

KO JE ELIOT ENGEL?

Eliot je, između ostalog, jedan od najžešćih zagovornika kosovske nezavisnosti, žestoko lobira za Prištinu, a najinteresantnije od svega jeste što to uopšte ne krije. Otvoreno ih podržava a to je i potvrdio ispričavši crticu iz privatnog života.

Naime, on je u Kongresu SAD 30. aprila, otvarajući saslušanje o navodnom silovanju Albanki, rekao da čuva fotografije spaljenih kuća u Peći, da bi se svakodnevno podsećao koliko još treba da se uradi po pitanju Kosova. Za surovu etničku diskiminaciju i tada je optužio bivšeg predsednika Slobodana Miloševića kojeg je nazvao balkanskim kasapinom. Rekao je, kao i Priština što govori, da su navodna silovanja na Kosovu bila instrument u cilju proterivanja Albanaca na etničkom principu. Godinama se zalagao za formiranje Vojske Kosova, i tražio da se suprotan stav Vašingtona po tom pitanju promeni.

- Kosovo bi trebalo da ima vojsku, jer Rusija naoružava Beograd, govorio je Eliot, poreklom ukrajinski Jevrejin, čiji su preci emigrirali u SAD iz carske Rusije, kao i da zbog te saradnje sa Rusijom Srbija treba da se izbaci iz Partnerstva. Tokom agresivnog zastupanja stavova bliskih Prištini nije ispuštao priliku ni da uputi kritike na račun Beograda, što se izborio da 13 zemalja revidira pordšku nezavisnom Kosovu. Tražio je da se Srbija odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna. Reagovao je i na hapšenje Haradinaja u Sloveniji 2015. i tražio da Srbija povuče tu optužnicu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track