IZRAELSKI ANALITIČAR OBJAŠNJAVA: Posle ovih ruskih RAKETA američki planovi su postali besmisleni
Foto: Youtube/Printscreen

nadmetanje u naoružanju

IZRAELSKI ANALITIČAR OBJAŠNJAVA: Posle ovih ruskih RAKETA američki planovi su postali besmisleni

Planeta -

Izraelski vojno-politički analitičar Jakov Kedmi veruje da su se SAD povukle iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF) jer je Rusija uspela da izjednači glavnu prednost Amerikanaca u raketnom sučeljavanju sa ruskom stranom.

Stručnjak je napomenuo da je Sporazum bio koristan za Amerikance kada su „prema uslovima sporazuma, rakete koje SAD-u nisu bile potrebne, ali su za njih predstavljale opasnost, bile namenjene za uništavanje“.

Pentagon se u to vreme oslanjao na upotrebu raketa "tomahavk", koje po potrebi mogu biti opremljene nuklearnim punjenjem. Kao rezultat, „za raketni napad na Rusiju, Sjedinjene Države planirale su da lansiraju više od 5.000 ovih raketa“, a koje je trebalo da napadnu ključne objekte ruske vojne infrastrukture i komandne centre zemlje.

Međutim, nakon što su ruske oružane snage stavile u službu krstareće rakete klase “kalibar”, američki planovi pokazali su se besmislenim.

Rakete "kalibar" su sjajno obavile zadatak sa visokom preciznošću u sirijskom ratu.

“One mogu biti opremljene nuklearnim punjenjem i lansirane i sa mora i iz vazduha – SAD je trebalo da učine isto”, rekao je Kedmi govoreći o tome kako je “Kalibar” pomogao Rusiji da liši SAD njihove raketne prednosti u INF Sporazumu.

Zbog toga, Amerikanci su uvideli ovu okolnost i došli do toga da Pentagon odluči da napusti prethodna ograničenja.

Kurir.rs/Web tribune/Pogled.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja