28 UBICA KRENULO NA JEDNOG ČOVEKA: Šef policije hteo da sruši narko-kartele, a oni poslali čitav odred na njega!
Foto: Profimedia

meksiko siti

28 UBICA KRENULO NA JEDNOG ČOVEKA: Šef policije hteo da sruši narko-kartele, a oni poslali čitav odred na njega!

Planeta -

U luksuznom naselju u Meksiko Sitiju u petak rano ujutro u svom blindiranom automobilu napadnut je šef policije Omar Garcia Harfuš (37) koji je u oktobru dobio zadatak da očuva bezbednost u gradu od devet miliona ljudi. Njegov glavni zadatak uključivao je rušenje bandi koje su distribuirale drogu.

Na njega su u zoru pripadnici kartela Halisko Nova generacija zapucali iz raketnih bacača, uz podršku snajpera.

Ubijena su dvojica njegovih telohranitelja, jedan od napadača, kao i slučajna prolaznica.

Harfuša su pogodila tri metka, - u rame, ključnu kost i koleno, ali lekari su odmah rekli da je van životne opasnosti.

On je inače pre vodio odeljenje krimpolicije pri meksičkoj saveznoj policiji, a od 2016. do 2019. vodio je odeljenje državnog tužilaštva koji je nadgledao istrage i hapšenja pripadnika organiziranog kriminala.

foto: Profimedia

Uhapšen šef ubica

I premda su pre nekoliko nedelja zabeležene 'moguće pretnje' protiv nekih sigurnosnih zvaničnika i obaveštajna služba je znala da kartel, koji je bio pod sve većim pritiskom vlade meksičkog predsednika Andreasa Manuela Lopeza Obradora, planira napad na visoke vladine zvaničnike te je njihovo obezbeđenje pojačano, napad očigledno nije bilo moguće izbeći.

Kartel Halisko inače je poznat po tome što su njegovi pripadnici ispalili raketu kojom su srušili helikopter meksičke vojske, a u oktobru su u saveznoj državi Mičoakan iz zasede ubili 14 policajaca. Američke tajne službe sprečile su ih u pokušaju da u SAD-u kupe mitraljeze M-60.

Odmah nakon atentata policija je uhapsila Hosea Armanda Brisenjoa, šefa ubica klana Halisko, poznatog pod nadimkom Vaka (Krava), objavljujući da je on mozak koji stoji iza napada na šefa policije, a uhapšeno je i dvadesetak pripadnika klana.

Sve je detaljno isplanirano

Odred od 28 ubica angažovan je tri nedelje ranije, rekao je Ulises Lara, portparol tužilaštva u Meksiko Sitiju.

Atentat je isplaniran do poslednjeg detalja: predvidjeli su tri moguća mesta na kojima će presresti blindirano vozilo šefa policije. Jedno od njih je u centru grada, samo semafor dalje od spomenika nezavisnosti. U četvrtak uveče, noć uoči napada, 28 ubica podeljeno je u četiri grupe.

Svaki je dobio skijašku masku i oružje. U četiri ujutro bili su na svojim mestima, u zasedi, čekajući žrtvu. Kad je Garsija sa telohraniteljima nailazio, iskočili su iz kamiona i zapucali.

Na snimcima sa nadzornih kamera vidi se kako se kamion isprečio nasred ulice, iz njega ispadaju teško naoružani napadači koji ispaljuju kišu metaka na blindirani SUV sa šefom policije.

Amerikanci smatraju da kartel Halisko kontroliše dve trećine tržišta droge u Sjedinjenim Američkim Državama. Američko ministarstvo pravosuđa opisalo je kartel kao jednu od pet najopasnijih zločinačkih organizacija na svetu. Ponudili su 10 miliona dolara vrednu nagradu za vođu Halisko kartela - Nemesio Oseguera Servantes poznatog pod pseudonimom "El Menčo".

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track