ITALIJANI ZAPLENILI 85 MILIONA TABLETA AMFETAMINA: Drogu proizvela Islamska država, a sada je otkriveno i ko je kupac
Foto: EPA

ulična vrednost milijardu dolara

ITALIJANI ZAPLENILI 85 MILIONA TABLETA AMFETAMINA: Drogu proizvela Islamska država, a sada je otkriveno i ko je kupac

Planeta -

Italijanska policija zaplenila je 14 tona amfetamina namenjenog evropskom tržištu, čija se ulična vrednost procenjuje na milijardu dolara, a sumnja se da ga je u Siriji proizvela grupa povezana sa takozvanom Islamskom državom, kako bi se finansirale njene ekstremističke aktivnosti.

Policijski zvaničnici su saopštili da je u tri brodska kontejnera u luci u Salernu na jugu Italije pronađeno oko 85 miliona tableta amfetamina, što predstavlja najveću zaplenu ove droge ikada.

Pukovnik carinske policije Domeniko Napolitano je izjavio da istražitelji veruju da je drogu proizvela takozvana Islamska država kako bi finansirala svoje militantne aktivnosti.

1 / 7 Foto: EPA

Pretpostavljaju da je proizvodnja amfetamina u Evropi bila otežana usled pandemije koronavirusa, kao i da su se dileri drogom zbog toga najverovatnije okrenuli proizvođačima u Siriji.

foto: EPA

Policija je saopštila da trenutno pokušava da utvrdi da li je kriminalni klan Kamora iz Napulja naručio veliku pošiljku amfetamina namenjenu međunarodnoj distribuciji, s obzirom na to da je dve nedelje ranije u luci u Salernu zaplenjena mnogo manja količina droge u pošiljci sa odećom.

Salerno se nalazi na oko 50 kilometara južno od Napulja, u kojem je baziran kriminalni klan Kamora, između ostalog poznat i po trgovini drogom.

Vrednost zaplenjenog amfetamina na ulici iznosi oko milijardu dolara, saopšteno je iz policije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track