Najnovije vesti

OVA ŽENA JE OTKRILA NOVI KORONA VIRUS: Odgovorila da li je nastao u laboratoriji, a onda poslala važno upozorenje
Foto: Profimedia

jedan od najvećih svetskih stručnjaka

OVA ŽENA JE OTKRILA NOVI KORONA VIRUS: Odgovorila da li je nastao u laboratoriji, a onda poslala važno upozorenje

Planeta

Pre 6 meseci, Ši Žengli je dobila poziv koga se plašila celog života.

Jedan od vodećih kineskih virologa iz Vuhana, bila je van grada kada su joj poručili da se odmah vrati u laboratoriju.

Dva hospitalizovana pacijenta imala su neobičnu upalu pluća i Centar za kontrolu bolesti i prevenciju iz Vuhana je zatražio njenu stručnu pomoć jer se strahovalo da se pojavio novi soj virusa koji bi mogao da bude opasan po javno zdravlje.

To su bili prvi poznati slučajevi zaraze koronavirusom, a naredna dva meseca, Žengli je provela u laboratoriji, pokušavajući da sazna sve što može o bolesti kovid-19.

Za nekoliko dana sa kolegama je otkrila genom koronavirusa, ali je njena saznanja nisu odmah ugledala svetlost dana zbog čega su počele da kolaju priče da kineska vlada pokušava da zataška epidemiju.

Kineski novinar Gao Ju tvrdi da mu je Žengli rekla jednom prilikom da je "ućutkana".

"Kasnije smo saznali da je njen institut završio sekvenciranje genoma i druga testiranja još početkom januara, ali da je sve ostalo pod velom tajne", rekao je.

Tek nedelju dana kasnije ti podaci su obelodanjeni.

Saopštila je da se radi o novom virusu, a istraživanja su utvrdila da je 96 odsto identičan virusu koji je pronađen kod slepih miševa u Junanu.

Njen tim je utvrdio da 5 zaraženih pacijenata imaju iste genetske sekvence koje se mogu naći kod svih koronavirusa.

Za svojih 16 godina rada sa slepim miševima, Žengli je otkrila da suptropska područja Kine predstavljaju najveći rizik za prenošenje koronavirusa sa životinja na ljude.

foto: AP / Chinatopix

"Nikad nisam očekivala da će se nešto ovako desiti u Vuhanu, u centralnoj Kini", rekla je.

Zato je i sama posumnjala da nije neki virus "pobegao" iz laboratorije, ali je istraživanje ipak pokazalo da je virus najverovatnije prvo imao manja žarišta pre nego što se situacija pogoršala u Vuhanu.

"Garantujem mojim životom da virus nema nikakve veze sa mojom laboratorijom", napisala je u februaru na Fejsbuku.

Žengli je jedan od vodećih svetskih istraživača koronavirusa i otkrila je na desetine njih u pećinama slepih miševa.

foto: AP / Chinatopix

Istraživačkim radom počela je da se bavi u jeku epidemije SARS-a, koji se pojavio 2002. godine, a od 2004. godine nije zabeležen nijedan novi slučaj.

Kada je uporedila uzorke SARS-a i novog koronavirusa videla je da su slični.

Obilazila je pećine i uzimala uzorke slepih miševa. Međutim, nedeljama nisu našli naznake novog koronavirusa. Žengli je bila očajna.

Tim se spremao da se vrati kući kada im je jedna druga laboratorija dala opremu za testiranje na antitela ljudi inficiranih SARS-om.

Tako je testirala prikupljene uzorke od slepih miševa, a rezultati su bili neverovatni.

Antitela na virus SARS pronađena u tri vrste slepih miševa, što je značilo da su bili na korak od otkrića genetskog koda.

Veruje se da su slepi miševi odgovorni za 6 slučajeva izbijanja koronavirusa, uključujući kovid-19, ali su stručnjaci uvek isticali da se problem javlja kada ljudi dođu u kontakt sa tim životinjama.

Žengli, pak, smatra da to nije slučaj i da je epidemija iz Vuhana poziv za uzbunu za ceo svet kako bi se našao način da se spreči neka sledeća pandemija.

"Ono što smo otkrili je samo vrh ledenog brega. Misija mora da se nastavi. Koronavirusi povezani sa slepim miševima će prouzrokovati još žarišta i moramo ih naći pre nego što nađu nas", upozorila je.

U svom radu, koji još nije prošao recenziju, navela je da koronavirusi evoluiraju tako da se mogu lakše prenositi sa slepih miševa na ljude.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...