EU MOŽDA NE PREŽIVI DO KRAJA GODINE: Nemački politikolog brutalno o zadatku Angele Merkel u sledećih 6 meseci! (VIDEO)
Foto: Profimedia

zna čovek

EU MOŽDA NE PREŽIVI DO KRAJA GODINE: Nemački politikolog brutalno o zadatku Angele Merkel u sledećih 6 meseci! (VIDEO)

Planeta -

Od 1. jula 2020. Nemačka je preuzela predsedavanje Evropskom unijom i zato će biti odgovorna za utvrđivanje političkih prioriteta EU u narednih šest meseci.

Uprkos mnogim aktuelnim pitanjima, ekonomski „spas“ biće u centru političke agende tokom ovog predsedavanja, izjavio je nemački politolog Aleksandar Rar.

"Verujem da će nemačko predsedavanje već biti uspešno ako na kraju godine Evropska unija, kao ekonomski blok, kao ekonomska organizacija, opstane i ne napusti scenu, ali ko zna, može postati jača?"

Prema njegovim rečima, tokom narednih šest meseci EU mora „pod svaku cenu“ spasiti evropski projekat i neke zemlje članice koje su na rubu bankrota zbog zdravstvene krize.

Iako na početku pandemije Angela Merkel nije želela da odgovori pomoći ugroženoj zajednici, mogućnost bankrota evrozone primorala je da se predomisli, kaže g. Rar.

Stoga će Nemačka tokom svog predsedavanja morati da obezbedi „drugu fazu pandemije“ i oživi evropsku ekonomiju, koja je teško pogođena krizom Covid-19.

Budući da će ekonomski problem biti prioritet, "neće biti dovoljno vremena" da se bavi drugim temama koje je Nemačka ranije obećala: odnosi s Kinom, Rusijom, Afrikom, migrantskim problemom, situacijom sa Turskom ili libijskom krizom i sukobom u Siriji, rekao je specijalista.

Objasnio je da je manevrski prostor EU u tom pogledu ograničen, jer je nestao finansijski potencijal Nemačke i mnogih evropskih zemalja, koje su obično bile angažovane na "sređivanju rupa". "Štampanje" novca zauzvrat će samo oslabiti evropsku ekonomiju, nastavlja Rar.

"Potrebne su nam naporne akcije, plan i solidarnost između svih evropskih zemalja da bismo efikasno zaustavili ekonomsku katastrofu", zaključio je Rahr, naglašavajući da će sa nemačkom Ursulom von der Leien kao predsednicom Evropske komisije "nemačka vizija spasavanja Evrope" biti "gurnuta" u prvi plan.

Kurir.rs/Logicno Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track