Najnovije vesti

NEMAČKI VIRUSOLOG PORUČIO: Korona neće nestati, postaće nova vrsta stalno prisutnog virusa
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

epidemija

NEMAČKI VIRUSOLOG PORUČIO: Korona neće nestati, postaće nova vrsta stalno prisutnog virusa

Planeta

Jedan od vodećih nemačkih virusologa i direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a pri Univerziteta u Bonu, profesor Hendrik Štrek izjavio je danas da ne očekuje da će korona virus nestati, već da će postati nova vrsta stalno prisutnog virusa.

"Trenutno u svetu postoje četiri endemska virusa korona od kojih oboleva čovek, i mislim da se i SARS-CoV2 razvija u takav virus" rekao je on.

Štrek je naveo da se virus ne može uništiti dok ne budemo imali vakcinu.

"Do danas nismo pronašli vakcinu protiv patogenih ljudskih vrsta virusa korona, tako da moramo integrisati SARS-CoV2 u naš svakodnevni život", istakao je on u intervjuu Sputnjiku.

Govoreći o glavnim faktorima zaraze, Štrek je rekao da postoje dva faktora koji su karakteristični za respiratorne viruse ili za viruse korona, koji doprinose infekciji - blizina i vreme.

"Ako se nalazite pored zaražene osobe i provodite s njom mnogo vremena, najverovatnije će doći do infekcije", naglasio je Štrek i dodao da se rizik od infekcije dodatno povećava u zatvorenim prostorijama, jer odsustvo vetra i sunca znači da kapljice virusa mogu lakše da opstanu u vazduhu.

On je naveo da su maske efikasne jer mogu da umanje rizik od infekcije SARS-CoV2, kako su pokazala pojedina istraživanja.

"Ali ako se maska koristi nepravilno, ako je nose nekoliko nedelja, ako se ne pere, neprestano se dodiruje, onda je takva maska pogodna za bakterije i viruse", rekao je Štrek i upozorio da to može da izazve i druge bolesti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...