Najnovije vesti

EVROPSKA DRŽAVICA PRED BANKROTOM: Ekonomija im se srozala, a zbog krize mogli bi da izgube i samostalnost
Foto: Profimedia

bogatstvo prepolovljeno

EVROPSKA DRŽAVICA PRED BANKROTOM: Ekonomija im se srozala, a zbog krize mogli bi da izgube i samostalnost

Planeta

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize, koja je nastupila nakon pandemije Covida-9, bankrotira, a zbog duga mogla bi da izgubi i svoju 1300 godina dugu samostalnost.

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaraženih u svetu, vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona evra, a sada, da bi izbegli financijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog suseda Italije, i "BankItalije".

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu mogli da dokažu.

"Milioni su nestali, pojele su ih banke", tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina, bogatstvo zemlje je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu, Republika San Marino je štampala državne obveznice Titano (ime po planini Titano na čijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra .

Jedan titano vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život,.

Čak se razmišlja i o uvođenju porez na dodatnu vrednost, što bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

Il fato Kotidijano piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi pasti u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli da koriste za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao što je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10.000 Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje "da se pomogne, jer ako propadne San Marino, biće to tragedija i za Italijane", tvrdi član demokratske partije Marko di Majo.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...