SOVJETSKI AS, OPASNIJI OD CRVENOG BARONA! Sutragin je bio VLADAR NEBA, u Korejskom ratu uništio je američke avione!
Foto: Vikipedija, Profimedia

istorija

SOVJETSKI AS, OPASNIJI OD CRVENOG BARONA! Sutragin je bio VLADAR NEBA, u Korejskom ratu uništio je američke avione!

Planeta -

Tokom Korejskog rata odvile su se neke od najuzbudljivijih vazdušnih bitaka u istoriji. Sovjetskim pilotima nije bilo lako.

Mogli su da lete samo pod oznakama vazdušnih snaga vojske Narodne Republike Kine ili Severne Koreje. Osim toga, u vazduhu su mogli da komuniciraju samo na mandarinskom ili korejskom, dok je ruski bio strogo zabranjen. I još nešto: ruski piloti ni pod kojim okolnostima nisu smeli da priđu 38. paraleli (granici između dve Koreje) ili obali.

Nikolaj Sutjagin je rođen 1923. u blizini Nižnjeg Novgoroda. U martu 1941. se pridružio Crvenoj armiji i kao član aerokluba bio poslat na obuku vojnih pilota.

Stekao je određeno borbeno iskustvo u ratu protiv Japana na kraju Drugog svetskog rata, ali nije srušio ni jedan avion.

1950. godine cela njegova divizija je opremljena novim borbenim avionima MiG-15. Sutjagin je na njima izveo 54 leta pre nego što je jedinica premeštena u 64. borbeni vazdušni korpus koja je imala baze na samoj granici sa Korejom.

„Obukli su nas kao kineske dobrovoljce, mnogo smo se smejali“, napisao je Sutjagin u svom dnevniku. „Izgledali smo baš smešno u tim pamučnim plavim jaknama, širokim i naboranim pantalonama i cipelama umesto naših čizama. (...) Na našim avionima su stajale kineske oznake.“

MiG-15 je bio glavni faktor sovjetske nadmoći. Ruski piloti su lako mogli da se podignu na veliku visinu, gde ih niko neće pratiti, i obruše se na protivnika.

Osim toga MiG-15 je bio brži te su Amerikanci uskoro u borbu poslali svoj najbolji lovac - F-86. Sovjetski i američki avioni su bili tako slični da su piloti često gađali svoje. Neočekivana pojava tako naprednog sovjetskog lovca i njegova sličnost sa F-86E Sabre doveli su do priče da se zapravo radi o istom avionu, odnosno da su Sovjeti ukrali američke razrade.

MiG-ovi su, pored ostalog, bili naoružani topovima koji su mogli da pogode metu na udaljenosti od 1000 metara, dok su američki bombarderi B-29 imali domet od 400 metara.

U trenutku kada je napuštao Koreju u februaru 1952, Sutjagin je imao 66 vazdušnih borbi u kojima je srušio 22 američka i britanska aviona. To je maksimalna količina oborenih aviona za vreme Korejskog rata. Sutjagin je nadmašio najboljeg američkog pilota Džozefa Kristofera Mekanela za 6 oborenih aviona.

Ako uzmemo u obzir i to da sam nikada nije bio oboren ni ranjen, Sutjagin je najbolji as u svetskoj istoriji lovačke avijacije.

Nakon povratka iz Koreje nagrađen je Zlatnom zvezdom i zvanjem Heroja SSSR, a ubrzo je dobio čin generala-majora.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Profimedia/Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track