NEMAČKE FIRME DIŽU SIDRO: Prvi na udaru radnici u inostranim pogonima, evo koliko im otkaza sleduje!
Foto: Profimedia

biznis

NEMAČKE FIRME DIŽU SIDRO: Prvi na udaru radnici u inostranim pogonima, evo koliko im otkaza sleduje!

Planeta -

Skoro polovina svih nemačkih kompanija koje posluju u inostranstvu su primorane da smanje broj zaposlenih zbog pandemije, navodi se u poslednjem izveštaju Udruženja nemačkih privrednih komora (DIHK).

Istraživanje koje je sprovela DIHK pokazalo je da je u julu 43 odsto kompanija koje posluju van Nemačke reklo da su primorane da smanje osoblje zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. U aprilu je njihov udeo iznosio 35 odsto.

Prema poslednjim dostupnim podacima, nemačke kompanije koje su u 2018. godini poslovale u inostranstvu imale su oko 7,9 miliona zaposlenih širom sveta, preneo je DIHK.

Mnoge vlade nisu uspele da preduzmu mere za ublažavanje ekonomskih posledica korona krize, poput programa za subvencionisanje plata radnika poslatih kući zbog zatvaranja privrede za borbu protiv infekcije. To je rezultiralo većom nezaposlenošću, navodi se u izveštaju.

Pandemija predstavlja veliki izazov za kompanije koje posluju u inostranstvu, pokazalo je istraživanje sprovedeno među poslovnim liderima. Stoga je više od 80 posto njih reklo da očekuju nagli pad profita u vezi sa koronskom krizom, upozoravaju iz DIHK-a.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja