KORONA POSTOJALA JOŠ PRE 7 GODINA, ALI SE ĆUTALO O TOME? Testirali kineske rudare i imali šta da vide! Šok otkriće!
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

ovo menja sve što smo dosad znali

KORONA POSTOJALA JOŠ PRE 7 GODINA, ALI SE ĆUTALO O TOME? Testirali kineske rudare i imali šta da vide! Šok otkriće!

Planeta -

Istraga je otkrila da trag koronavirusa seže sedam godina u prošlost kada su se rudari koji su radili u rudniku punom šišmiša i pacova, u Kini, razboleli a njihovi uzorci poslati u Vuhan na testiranje.

Kineski naučnici otkrili su soj virusa sličan kovidu-19 pre sedam godina, ali su navodno o njemu ćutali posle izbijanja pandemije, navode strani mediji.

Istraga Sandej tajmsa navodi da je soj, najbliži novom koronavirusu, otkriven u napuštenom rudniku 2013. godine, a uzorak odnesen u laboratoriju za virologiju u Vuhanu.

Pronađen je u rudniku bakra sa šišmišima i pacovima na jugozapadu Kine.

foto: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Navodno, šest muškaraca su se 2013. godine srušila sa visokom temperaturom, kašljem i upalom pluća nakon što su radili u rudniku, a dvojica su preminula.

Preostala četvorica su testirana i pokazalo se da su pozitivni na koronavirusna antitela.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pritiskala je Kinu da istraži tvrdnje da je virus mogao da "procuri" iz laboratorije u Vuhanu.

foto: AP / Chinatopix

Inače, Institut je najveća laboratorija za zarazne bolesti na svetu i navodno je izvodio eksperiment visokog rizika u pokušaju da otkrije šta može izazvati pandemiju, kako navode strani mediji.

Sandej tajms piše da su stotine uzoraka koronavirusa prikupljeni iz udaljenih delova Kine i vraćeni u grad na testiranje.

Ipak, iz Instituta Vuhan kažu da su ovi eksperimenti bili odloženi zato što nisu bili dovoljno bliski SARS-u.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track