ZAVESE POKRIVAJU FRESKE, PO PODU TEPISI: Erdogan ne čeka, u AJA SOFIJI počinju molitve!
Foto: EPA / Erdem Sahin

otvaranje u petak

ZAVESE POKRIVAJU FRESKE, PO PODU TEPISI: Erdogan ne čeka, u AJA SOFIJI počinju molitve!

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će prva molitva u Aja Sofiji biti održana u petak 24. jula.

Erdogan je u obraćanju narodu saopštio da će, kao u svim džamijama u zemlji, "vrata sabora Aja Sofije biti otvorena za sve i da više neće biti naplaćivane ulaznica kao što je to bilo dok je bio muzej“.

On je nazvao Aja Sofiju "biserom Istanbula“ i posavetovao građanima da je ne posećuju, pre nego što vrata budu zvanično otvorena.

foto: EPA / Erdem Sahin

"Aja Sofiju kao džamiju planiramo da otvorimo molitvom 24.jula. Kao i sve naše džamije, i vrata Aja Sofije biće otvorena svima, našim građanima i strancima, muslimanima i onima koji nisu muslimanske vere," saopštio je Erdogan.

Erdogan je rekao da su uklonili objekte ispred Aja Sofije u kojima su sedeli čuvari i zaposleni koji su naplaćivali karte, piše Haberler.

Kako piše turski list Hurijet, u hramu će biti postavljena specijalna sredstva - zavese koja će zaklanjati ikone za vreme molitve, dok će na podu biti postavljeni tepisi. Prilikom ulaska u hram, posetioci će morati da izuvaju obuću.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: EPA / Erdem Sahin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track