Najnovije vesti

ITALIJANSKI INFEKTOLOG O KORONI: Epidemija kovida-19 je prošla, insistiranje na negativnom samo plaši ljude
Foto: Profimedia

korona virus

ITALIJANSKI INFEKTOLOG O KORONI: Epidemija kovida-19 je prošla, insistiranje na negativnom samo plaši ljude

Planeta

Infektolog Mateo Baseti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Ðenovi, kaže da je epidemija kovida 19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

"Onaj ko prati epidemiolosku situaciju u Italji mogao bi pomisliti da smo jos uvek u jeku pune epidemije korona virusa. Svake vesti pocinju sa dnevnim izvestajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogrešan utisak. Epidemija kovida19 je prošla, i to se vidi po brojevima: imali smo 4000 pacijenata u intenzivnoj nezi, a danas u zemlji sa vise od 60 miliona stanovnika, samo 60", kaže dr. Baseti.

Kako prenosi agenzija AGI, on je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izveštaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih , koliko hospitalizovanih i slično.

Ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, tvrdi doktor Baseti.

"Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspeli da izađemo iz krize", kaže infektolog.

Po njegovoj oceni, problem je u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima ali i među "stručnjacima" kojima i sam pripada.

"To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plasimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla", zaključio je Baseti.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...