AKO BUDE 2. TALASA KORONE, OVA ZEMLJA BI MOGLA DA ODAHNE: Svi su kritikovali njihov pristup, a sada se ugledaju na njih
Foto: EPA/STINA STJERNKVIST

možda je ovaj model uspeo

AKO BUDE 2. TALASA KORONE, OVA ZEMLJA BI MOGLA DA ODAHNE: Svi su kritikovali njihov pristup, a sada se ugledaju na njih

Planeta -

Jedna zemlja će dolazak zime čekati sa znatno manje straha nego ostatak sveta.

Naime, britanski Telegraf prenosi da je nedavno istraživanje pokazalo da je 30 odsto Šveđana stvorilo imunitet na koronavirus. Ako im i imunitet krda pomogne kao mera u suzbijanju virusa tokom drugog talasa, švedski pristup, koji su mnogi osporavali i kritikovali, mogao bi se pokazati opravdanim.

"Ludački eksperiment", kako su brojni stručnjaci nazvali švedski model odbrane od koronavirusa, zasnivao se na imunitetu krda. Šveđani nisu uvodili restriktivne mere poput ostatka sveta. Jesu zabranili okupljanja za više 50 ljudi, ali su ugostiteljski objekti ostali otvoreni, makse se nisu nosile, deca mlađa od 16 godina su išla u školu, tako da se život odvijao koliko-toliko normalno.

foto: EPA/STINA STJERNKVIST

Iako su mnogi očekivali pravu katastrofu, izgleda da ona u Švedsku nikad nije stigla. Kao i u većini evropskih zemalja, Švedska je vrhunac u broju umrlih od kovida-19 dostigla u prvoj polovini aprila, nakon čega je usledio stabilan pad.

Takođe, grafikoni koji pokazuju uzroke smrtnosti i brojeve obolelih ne razlikuju se od istih takvih grafikona iz drugih zemalja Evrope.

foto: EPA/Johan Nilsson

Ali, sada su se i ciljevi drugih zemalja u EU promenili pa više nigde nije svrha potpuno zatvaranje već prevencija smrti pod svaku cenu. Novi Zeland je za sada uspeo da iskoreni virus, ali se zbog toga pozdravio sa svojom najvećom izvoznom industrijom - turizmom - koja uključuje deset posto njegove ekonomije i 14 posto ukupne radne snage.

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiv koronavirusa, a ona se možda nikada neće pronaći. I u Australiji u kojoj su mislili da su pobedili virus usledili su novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Virus bukti u SAD, Izraelu i Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Rusiji...

Ako i postoji nada da će se izbeći drugi talas onda ona leži u izbegavanju kontakata.

Iako Švedsku neće zaobići globalna recesija koja sledi, ali ako vakcina protiv koronavirusa krene da se proizvodi do jeseni, Šveđani će izgledati bezbrižno.

Međutim, vakcine neće skoro biti, a zima stiže, upozorava Telegraf.

Kurir.rs/Telegraph.co.uk/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track