BESNI RAT OKO SPORNE OBLASTI: Puca se na sve strane, poginulo oko 100 vojnika, među njima i generali i pukovnici (VIDEO)
Foto: EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE

uništeni mnogi objekti

BESNI RAT OKO SPORNE OBLASTI: Puca se na sve strane, poginulo oko 100 vojnika, među njima i generali i pukovnici (VIDEO)

Planeta -

U sukobima na granici između Azerbejdžana i Jermenije poginuli su azerbejdžanski general i pukovnik, dok je na jermenskoj strani poginulo oko 100 vojnika, izjavio je zamenik azerbejdžanskog ministra odbrane Kerim Velijev.

"Major-general Polad Gašimov i pukovnik Ilgar Mirzojev poginuli su herojski u borbama", rekao je Velijev.

Njihovu smrt potvrdila je i državna agencija AzerTac.

Velijev je naveo da je tokom dvodnevnih borbi azerbejdžanska vojska "eliminisala do 100 neprijateljskih vojnika", kao i veliku količinu teškog naoružanja i motornih vozila.

Dodao je da je uništen i jedan broj "važnih objekata".

Sukob dve zemlje koji zbog sporne oblasti Nagorno-Karabah traje od 1988. godine eskalirao je u nedelju, kada je azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo da je jermenska strana granatirala položaje te zemlje na granici.

Tada je navedeno je da su u borbama koje su usledile poginula dva azerbejdžanska vojnika, ali da gubitaka ima i na jermenskoj strani.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO), s većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske SSR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track