Najnovije vesti

AMERIČKA VAKCINA ZA KORONU APSOLUTNO EFIKASNA! Veliki podvig stručnjaka u borbi protiv virusa COVID-19!
Foto: Shutterstock

korak napred

AMERIČKA VAKCINA ZA KORONU APSOLUTNO EFIKASNA! Veliki podvig stručnjaka u borbi protiv virusa COVID-19!

Planeta

Vakcina protiv kovida-19 koju je razvila biotehnološka kompanija Moderna u partnerstvu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje izazvala je imunološki odgovor kod svih dobrovoljaca koji su primili dozu u fazi I studije.

Ona je postala prvi američki kandidat za vakcinu čiji su rezultati publikovani u stručnom časopisu, prenosi CNN.

Rani rezultati objavljeni u "New England Journal of Medicine" pokazali su da vakcina stimuliše imunološki odgovor sa blagim nuspojavama kao što su umor, peckanje, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u mestu davanja injekcije, ali da je apsolutno efikasna.

Očekuje se da će vakcina krajem meseca ući u veliku fazu III kliničkog ispitivanja, poslednju fazu pre nego što regulatori razmotre da li da krenu u proizvodnju.

- To su dobre vesti - rekao je doktor Entoni Fauči, koji rukovodi američkim odgovorom na pandemiju, a prenosi AP.

Moderna je navela u saopštenju da bi, ako sve bude dobro u nastavku ispitivanja, mogla da isporučuje oko 500 miliona doza godišnje, a moguće i milijardu doza godišnje, počev od 2021. godine.

U studiji objavljenoj 14. jula, istraživači navode da je ispitivanje sprovedeno na 45 zdravih dobrovoljaca, na kojima se testirala bezbednost vakcine.

Koliko dugo imunski odgovor izazvan vakcinom može da traje još nije poznato, ali ovih 45 učesnika će biti praćeno narednih godinu dana da bi se dao precizan odgovor.

U međuvremenu Moderna planira fazu II ispitivanja vakcine, koja će obuhvatiti 300 ljudi, od kojih će polovina dobiti placebo. Studija će nastaviti da procenjuje bezbednost i efikasnost vakcine, kao i pravu dozu za finalnu fazu testiranja.

S obzirom da je vakcina hitno potrebna, američka Uprava za hranu i lekove takođe je odobrila fazu III studije koja će uključivati 30.000 ljudi, a koja će takođe porediti efikasnost prave vakcine sa placebom.

Kako su još neke vakcine u svetu pokazale efikasnost, a najbliža proizvodnji je vakcina sa Oksforda, doktor Fauči je rekao da je to dobro i važno da imamo što više odgovora na ovakvu bolest.

- Ljudi misle da je ovo trka za jednim pobednikom. Ja navijam za svakog od njih. Potrebno nam je više vakcina. Potrebne su nam vakcine za ceo svet, ne samo za jednu zemlju - rekao je Fauči.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...