RUSKA VAKCINA ZVAĆE SE SPUTNJIK V PO 1. SVEMIRSKOJ LETELICI: Naručeno je već više od MILIJARDU doza iz 20 zemalja!
Foto: Profimedia / Sputnjik

poruka zapadu

RUSKA VAKCINA ZVAĆE SE SPUTNJIK V PO 1. SVEMIRSKOJ LETELICI: Naručeno je već više od MILIJARDU doza iz 20 zemalja!

Planeta -

Vakcina protiv korona virusa koju je razvila Rusija nazvana je "Sputnjik V" (V za vakcinu), po sovjetskom satelitu, prvoj svemirskoj letelici koja je posalta u orbitu Zemlje, rekao je predsednik fonda uključenog u razvoj vakcine.

Više od milijardu doza je unapred naručilo 20 stranih država, rekao je Kiril Dmitrijev, i preciziraio da treća faza proba počinje sutra, a početak industrijske proizvodnje vakcine je predvidjen za septembar.

Predsednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida-19. Putin je na vio-sednici s Vladom, koju je direktno prenosila TV Rusija-24, rekao:

"Koliko mi je poznato, jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv novog korona virusa".

foto: Profimedia / Sputnjik

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopštilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

Predsednik fonda Dimitrijev je osudio "koordinirane medijske napade protiv ruske vakcine" kojim se pokušava da se diskredituje ruski pristup zbog "političkih razmimoilaženja".

foto: Profimedia / Dmitry Kurakin

"Politizovan pristup ruskoj vakcini od strane jednog broja zapadnih zemalja ugrožava život njihovih građana. Umesto što konstantno kritikuju Rusiju koja će biti prva zemlja na svetu da registruje vakcinu protiv korona virusa, bilo bi bolje da se angažuju u konstruktivnom dijalogu sa nama", rekao je Dimitrijev.

Osvrćući se na naziv vakcine po satelitu, Dimitrijev izrazio želju za saradnjom sa SAD kao za vreme misije Sojuz-Apolo, tokom 1970-ih godina.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track