VODENI TOPOVI IDU KA CENTRU MINSKA: Spremaju se novi protesti, vlast blokirala internet (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

i dalje haos u belorusiji

VODENI TOPOVI IDU KA CENTRU MINSKA: Spremaju se novi protesti, vlast blokirala internet (VIDEO)

Planeta -

Beloruske vlasti počele su u centar Minska da dovlače specijalnu tehniku za rasterivanje protesta uključujući i vodene topove i autobuse za prevoženje zatvorenika.

Počela su i nova hapšenja, a vladine snage patroliraju u blizini železničke stanice Puškinskaje.

Parlament Belorusije je osudio proteste i ocenio da se radi o „pokušaju destabilizacije situacije u zemlji“.

Parlament je u saopštenju ocenio i da je reakcija bezbednosnih službi u Belorusiji adekvatna i u skladu sa provokacijama učesnika protesta.

Oglasio se i bivši kandidat za predsednika Belorusije Valerij Cepkalo koji je rekao da je siguran da će se protesti u Belorusiji nastaviti.

„Pratićemo razvoj situacije. Danju dominira vlast, ali noću ne. Sve zavisi od toga kako će se protest razvijati, koliko ćemo biti u stanju da ga koordinišemo i kako ćemo uspeti da organizujemo međunarodni aspekt celokupne situacije“, naglasio je.

U međuvremenu, mobilni internet isključen je otkad su se u nedelju demonstarnti sukobili s policijom, optužujući predsednika Aleksandra Lukašenka da je lažirao pobedu na izborima.

foto: EPA/YAUHEN YERCHAK

Ograničeni pristup internetu putem Wi-Fi-ja samo je ponekad dostupan ako korisnici instaliraju odvojeni program, a veliki deo društvenih mreža je blokiran. Lukašenko odbacuje tvrdnje da su vlasti isključile internet. Aleksandar, 42-godišnji demonstrant u Minsku, ističe kako dva dana nije uspeo da pročita novinski članak ili objavu na društvenim mrežama.

„Ne vidim vesti, pa ne mogu ništa ni da znam“, rekao je.

Mnogi građani su rekli da su se spontano pridružili protestima prateći gomile ljudi koje su susretali na ulici.

I sam Tviter je u ponedeljak objavio da su u Belorusiji blokirane njegove usluge.

Lukašenko, koji Belorusijom vlada od 1994, za nestanak interneta optužuje „strane sile“ koje žele da pojačaju nezadovoljstvo stanovnika.

Kurir.rs/Sputnjik/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja