OVO SU KINESKI MRAČNI ZMAJEVI: Do sada neviđeni snimci borbe i naoružanja elitnih ronilaca kineske vojske! (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

Brutalno

OVO SU KINESKI MRAČNI ZMAJEVI: Do sada neviđeni snimci borbe i naoružanja elitnih ronilaca kineske vojske! (VIDEO)

Planeta -

Video objavljen na kineskom sajtu Pipls Dejli, prikazuje vežbu mornaričkih specijalaca iz Narodne oslobodilačke mornaričke vojske - Điaolong komandose. Sa imenom koje znači "Mračni zmaj", ova elitna jedinica ima zadatak da sprovodi razne podvodne operacije - i opremljena je specijalnom opremom za obavljanje zadataka, uključujući neobično naoružanje.

Prema državnim medijima, komanda im se nalaze se u Sani, najjužnijem gradu na ostrvu Hajnan, u Južnom kineskom moru. Kažu da su eksperti za obalnu infiltraciju, patrolu u džungli i urbani antiterorizam.

Iako je borba ispod talasa uvek bila deo repertoara vojnih ronilaca, samo je nekolicina oružanih snaga usvojila specijalno vatreno oružje u protiv-ronilačke svrhe ili ronilačku samoodbranu. Komandosi se moraju približiti svojim ciljevima da nadoknade strogo ograničen domet svog vatrenog oružja.

Među dotičnim oružjem su i podvodne jurišne puške KBS-06, široko govoreći kineski ekvivalent pušaka APS koji su koristili ruski mornarički komandosi.

APS datira iz Sovjetskog Saveza, gde je očigledno bio napravljenn za borbu protiv napada američkih žaba. APS - ruski akronim koji stoji za „Specijalna podvodna jurišna puška“ - usvojio je istu veličinu i konfiguraciju kao isprobana jurišna puška AK-47, sa ogromnim šaržerom koji sadrži 26 metaka 5,66 k 120 mm.

Originalni APS je 1990-ih pratio APS-DM, koji se razlikovao po tome što se mogao koristiti i pod vodom i iznad površine, pružajući borcu mnogo veću korisnost. Njegovi dvostruki okviri su smeštali i 26 metaka od 5,4 mm i standardne patrone 5,45 k 39. Još savremeniji ruski predlog je ADS koji ima raspored slika i ponovo je sposoban za upotrebu iznad ili ispod površine vode; njegova glavna inovacija je upotreba municije 5,45 k 39 za obe domene, što celokupni dizajn čini jednostavnijim i kompaktnijim.

Prema zapadnim izveštajima, KBS-06 viđen u rukama komandosa ispalio je specijalnu municiju DBS-06 od 5,8 mm, svaka runda nosi dugačak iglast projektil. Uočljivi su u odvojivim plastičnim okvirima kojih svaki ima kapacitet od 25 metaka. Navodno njegova ciklična brzina paljbe iznosi oko 600 metaka u minuti.

Takođe se u videu pojavljuje i podvodni pištolj KSS-05. Ovo oružje - sa okvirom za 8 mm municije - očigledno je inspirisano podvodnim pištoljem SPP-1 od 4,5 mm za podmetanje proboja, koji takođe sadrži municiju i strelice. Dok je sovjetsko vatreno oružje ima četiri cevi, KSS-05 ima tri cevi.

Vredno je napomenuti da izgleda da ovi elitni kineski komandosi koriste ono što izgleda kao komercijalna oprema za ronjenje, a ne specijalizovani uređaji za disanje koji koriste roniloci širom sveta.

Kako tenzije raste u Južnom kineskom moru i Pekingu razvijaju svoje pomorske sposobnosti zadivljujućim tempom, kineski ronioci će očigledno biti sve potrebniji u budućem ratu.

Kurir.rs/drive.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track