Najnovije vesti

PUTIN NA KORAK DO KRAHA AMERIKE: SAD dolar čuvaju tuđim zlatom, ako Rusija podrži zemlje vlasnice to je kraj! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Profimedia

rešeno

PUTIN NA KORAK DO KRAHA AMERIKE: SAD dolar čuvaju tuđim zlatom, ako Rusija podrži zemlje vlasnice to je kraj! (VIDEO)

Planeta

Analitičari kineskog medija Sohu smatraju da Rusija može okupiti više zemalja koje žele potraživati Sjedinjenim Državama svoj dragoceni metal, koji je tamo uskladišten

Nakon potpisivanja Breton Vuds sporazuma, prema kojem je američki dolar postao nova rezervna valuta u svetskom finansijskom sistemu, mnoge su zemlje prenele svoje zlatne rezerve u Sjedinjene Države.

Dolar više nema zlatnu podlogu, ali Federalna banka koja se nalazi u Njujorku deluje kao glavno skladište žutog metala, gde, prema rečima stručnjaka, ima oko sedam hiljada tona zlata.

"Dugo godina je američka Federalna rezerva smatrana najsigurnijim mestom na svetu za čuvanje zlata, ali danas više ne misle tako", izneo je mišljenje stručnjak iz Sohu.

Mnogi stručnjaci danas se slažu da bi u narednih nekoliko godina vrednost dolara mogla pasti za 16%.

S tim u vezi, mnoge države ne bi imale ništa protiv vraćanja dragocenog metala.

Međutim, nije sve tako jednostavno, američke vlasti su ozbiljno zabrinute zbog moguće masovne evakuacije zlata, jer bi to moglo stvoriti paniku na finansijskim tržištima i na kraju dovesti do katastrofe američke ekonomije.

U nastojanju da to izbegne, Vašington ide na različite trikove kako bi zakomplikovao postupak vraćanja zlatnih poluga....

Kineski ekspert napominje da trenutno najmanje 13 zemalja želi prikupiti svoje zlato iz Sjedinjenih Država.

Budući da Sjedinjene Države nisu spremne da ih podrže u ovom procesu, Rusija, koja je poslednjih godina postala ključni igrač na tržištu plemenitih metala, može da interveniše.

Prema analitičarima, Moskva je ta koja može ujediniti druge države oko sebe i dati im podršku da počnu zahtevati povraćaj imovine.

Sa velikim stepenom verovatnoće, Fed neće moći da izdrži tako snažan napad, i moraće da se odrekne zlata.

Kurir.rs/Webtribune.rs  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...