TRAMP BIO SPREMAN DA UBIJE ASADA: Glavu sirijskog predsednika spasio visoki američki zvaničnik! (VIDEO)
Foto: EPA / Doug Mills / POOL, Profimedia

istorija

TRAMP BIO SPREMAN DA UBIJE ASADA: Glavu sirijskog predsednika spasio visoki američki zvaničnik! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp tvrdio je da je 2017. hteo da "smakne" sirijskog predsednika Bašara Asada, ali ga je odvratio tadašnji ministar odbrane Džejms Matis - nakon što se ranije raspravljalo o negiranju atentata.

„Radije bih izveo [Asada]“, rekao je Tramp u utorak u emisiji , insistirajući „Sve sam pripremio“, ali „Matis to nije želeo“.

Priznanje se suočava sa Trampovom tvrdnjom iz 2018. tokom brifinga Bele kuće da se o sugestiji za ubistvo Asada „nikada nije ni razgovaralo“.

Novinar Bob Vudvard izvestio je u svojoj knjizi Strah iz 2018. godine da je Trampželeo ubistvo sirijskog lidera nakon navodnog napada hemijskim oružjem 2017. godine - tvrdnje koju je Tramp proglasio „totalnom fikcijom“.

Međutim, tokom intervjua za Foks i Prijatelje, Tramp je rekao da je Matis bio taj koji nije to odobrio, nazvavši generala „visoko precenjenim“, iako je tvrdio da se ne kaje što Asada nije ubio.

Mogao sam da živim u svakom slučaju sa [predloženim atentatom]. Ali imao sam priliku da ga izvedem ako sam želeo, a Matis je bio protiv.

„Mattis je bio protiv većine tih stvari“, rekao je Tramp za kanal Foks.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track