MISTERIJA NEBESKOG DISKA IZ NEBRE: Star je hiljade godina, a pronađen je slučajno (VIDEO)
Foto: Profimedia

neverovatno

MISTERIJA NEBESKOG DISKA IZ NEBRE: Star je hiljade godina, a pronađen je slučajno (VIDEO)

Planeta -

U blizini nemačkog grada Nebre, 1999. godine, dvojica tragača za blagom su pomoću detektora metala pronašli neobičan artefakt.

Stručnjaci su zaključili da disk obima trideset dva centimetra, presvučen plavkasto-zelenom patinom sa zlatnim umecima u obliku sunca, meseca i zvezda, predstavlja religijski predmet, ali i sofisticirani astronomski sat.

Radiokarbonska analiza je pokazala da je tzv. Nebeski disk iz Nebre nastao pre više od 3.800 godina, što ga čini najstarijim poznatim prikazom svemira.

Iako se na početku sumnjalo u autentičnost predmeta, struka je odbacila takve spekulacije, a o disku se od tada više-manje priča kao o jednom od najvrednijih arheoloških nalaza dvadesetog veka i kao nemačkom nacionalnom blagu, piše portal Povijest.

Međutim, pojedini arheolozi tvrde da čuveni disk nije onoliko star kao što je prvobitno utvrđeno.

"Da budemo precizni, vreme njegovog nastanka pomera se na nekoliko hiljada godina, pa samim tim postoji barem jedan stariji kosmički prikaz – pronađen na svodu drevne egipatske grobnice",

Arheolozi Rupert Gebhard i Ridiger Kraus u studiji tvrde da disk uopšte nije bio deo bogate riznice iz bronzanog doba.

“Znali smo da ćemo doživeti napade – za Nemce, ovaj predmet predstavlja nacionalno blago, baš poput Betovenove "Devete simfonije". Odgovornost prema istini je, međutim, veća od one prema kolektivnom osećaju ponosa”, kaže Gebhard.

Kako je došlo do zabune?

"Pre svega traganje za blagom pomoću detektora metala u Nemačkoj se smatra ilegalnim, odnosno pljačkom grobova. Dvojica muškaraca, koji su uhapšeni nedugo nakon što su pronalazak prodali za tridesetak hiljada tadašnjih nemačkih maraka, hteli su da dokažu da sarađuju s organima zakona i u iskazu su istakli mnoge neproverene detalje, između ostalog, i laž da je disk bio deo veće zbirke", tvrde istraživači.

Da li su Jesu li Gebhard i Kraus u pravu, pokazaće, međutim, tek dalje analize.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track